Séta a kicsivel

A gyerekek nyitottságuknak és információéhségüknek köszönhetően falják a világot. Mindent látni, megismerni, megkóstolni és persze ilyenkor az sem számít, ha közben nem minden élményük pozitív. Keljenek útra és fedezzék fel együtt a világot!

Vannak azonban helyzetek, amikor egy kis segítségre, némi támogatásra, motiválásra van szükségük. Egy séta kiváló alkalom arra, hogy egy-két órát eltöltsenek a szabadban, és közben együtt figyeljék meg az utca mikor és makro világát. Nagyon élvezetes lesz a kicsi gyermekkel együtt rácsodálkozni azokra dolgokra, melyek mellett felnőttként csak elrohanunk, és vele együtt keresni a nem is olyan nagyon, vagy éppen túlságosan is kézenfekvő miértekre a választ.

Legyen türelmes! Ez a séta ne rohanásról szóljon, ne kelljen időre érni sehova, ne legyen olyan cél, ami miatt elterelődik a figyelem az útról.

Engedje, hogy a kicsi irányítson! Engedje el a kontrolt, ne Ön akarja megmondani, hogy merre menjenek, mit nézzenek, hagyja, hogy a gyerek a saját igénye, érdeklődése szerint vezesse a sétát. Hadd fedezze fel magának, azt amire kíváncsin.

Válaszoljon minden kérdésére! Miért tudnak repülni a bogarak? Miért színesek a virágok? Miért nőnek ilyen nagyra a fák? Miért visznek kenyérmorzsát a hangyák? Hol a hold ha süt a nap? Mi lenne ha nem lenne ég?

Csodálják meg a természetet! Hívja fel a figyelmét a virágokra, a termésekre,  a változó természet apró csodáira. Ha van kedvük gyűjtsenek be néhány termést, falevelet, melyekből aztán otthon ragaszthatnak képet, de le is rajzolhatják élményeiket.

Figyeljen csak rá! Ha csak lehet ne vigyen magával telefont,  legyen ez az idő csak a kettejüké, egy pause, amikor megáll az idő, nem kell vele versenyt futni, hanem csak úgy legyenek együtt, élvezzék egymás társaságát.

Nem kell se cél, se eszköz, egy kézfogás és sok-sok idő elegendő lesz.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek