Öt érzék az anyaméhben

Szinte hihetetlen, de már nagyon hamar, az anyaméhben elkezdi finomra hangolását a kisbabák öt érzéke: a látás, a szaglás, a hallás, az ízlelés és a tapintás.

Leghamarabb, már a terhesség nyolcadik hetében kialakul a tapintás képessége. A bőr érzékenysége kezdetben az arcon, majd a tízedik hét körül a nemi szervek területén, a tizenegyedikben a tenyér és végül a tizenkettedikben a talpon válik erősebbé. A babák újdonsült képességüket tesztelve simogatják saját arcukat vagy szopják hüvelykujjukat. A 32. hetet elérve már mindegyik testrészük érzékenyen reagál a hidegre, a melegre, a nyomásra és a fájdalomra.

Az ízlelés kialakulása kicsivel később, a 13-15. hét magasságában kezd kialakulni. De a magzat ízlelőbimbói, már ekkor nagyon hasonló fejlettségi szintet mutatnak a felnőttek végleges ízlelőbimbóihoz. Az őket körülölő magzatvíz pedig átvehet az anyuka diétájától függően különböző ízeket és szagokat. Sőt, azt is kimutatták, hogy a kisbabák nyelési száma növekszik, ha édes ízt éreznek, és csökken, ha savanyút vagy keserűt. Az utolsó trimeszterben, akár egy liternyi magzatvizet is nyelhetnek, ami valószínűleg elősegíti, hogy a szülés után könnyebben megszokják az anyatej ízét, aminek minősége szintén nagyban függ az anyuka táplálkozási szokásaitól.

Különösen érdekes a szaglás képességének kiépülése, ami a 11-15. hét közé esik, mert a kutatók sokáig nem hittek benne, hogy a picik tényleg éreznek illatokat az anyaméhben. De nemrégiben bebizonyosodott, nem kell hozzá a levegővel való közvetlen kapcsolat, és az orron keresztül zajló légzés.

Ezzel szemben az, hogy a hangok elől nincsenek elzárva a kicsik, már régóta köztudomású. Az anyaméh nem hangszigetelt: az anya szívdobogása, vérének áramlása, sőt a külső zajok is behallatszódnak. A fülkagyló kifejlődése viszonylag hosszú folyamat, a 8. és a 24. hét között zajlik. A 25. héttől a baba már az emberi hangokra is felfigyel, két héttel később pedig fel is ismeri a legtöbbet hallott szülői hangokat. Habár ekkor még a fülüket sűrűn borítja a magzatmáz, ennek ellenére hallanak, maximum tompábban.

Utoljára a látás fejlődik ki, a 25. hétig csukott szemmel bújik meg a pici a méhben, de nem sokkal ezután a szem kinyílik. És mivel az anyaméhben nincs teljes sötétség elkezdődik a feltérképezés időszaka. A 33. héten a szem már érzékelni a fényt és a pupillák annak mennyiségétől függően összehúzódnak vagy kitágulnak. Így már gyakorlatilag megszületése előtt minden olyan képességgel fel vannak vértezve, amire csak szükségük lehet az életben.

Az anyaméh nem egy hangszigetelt, sötét hely. Így minden adott arra, hogy a kisbabák érzékei már korán kifejlődjenek.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek