Nyári gyereksírás – Mi okozza a fülfájást, füldugulást?

A fülfájás még egy felnőtt számára is megpróbáltatás, nemhogy egy kicsi gyermeknek. Melyek a leggyakoribb fül problémák, amelyekkel a szülőnek szembe kell néznie és hogyan segíthetne?

Még magunk is emlékezhetünk rá, milyen volt gyermekként fülfájástól szenvedni, vagy arra várni a rendelőben, hogy majd a doktor bácsi kimossa a fülünket.

Az apróságoknál gyakoriak lehetnek a fülproblémák. Legtöbbször fülfájásról, a fül eldugulásáról vagy fülfolyásról van szó – mely külsőfül- és középfül eredetű lehet. Sűrűn előfordul, hogy a középfülgyulladás okoz gondot, összefüggésben a fülkürt működésének zavarával. Hogy ezt mi okozza? Általában szénanátha vagy vissza-visszatérő arcüreggyulladás áll a háttérben.

- A füldugulás elsősorban a fülzsírdugónak köszönhető, mely a hallójáratban akad. Az orvos könnyen meg tudja oldani a problémát egy öblítéssel. Többet érünk el vele, mint ha a vattapálcikával kitartóan próbálkozunk és egyre mélyebbre juttatjuk a fülzsírt. Csak azt szabad kitisztítani, ami a hallójárat bemenetében található. Amikor a fül öntisztulása már nem eredményes, az öblítés a legjobb megoldás.

Ha a füldugulás nem külső fül, hanem középfül eredetű, akkor is orvosra kell bízni a probléma kezelését.

- A nátha gyakori forrása a fül problémáknak gyermekeknél. Ha a betegség elhúzódik, szövődményei lehetnek, melyek a fület is érintik. Ilyen a fülkürthurut és a savós középfülgyulladás, valamint az orrmandula megnagyobbodás is. A kicsiknél ilyenkor általában a rostasejtek vagy az arcüreg gyulladásáról van szó.

Összetett kezelésre van szükség, melynek során az orrüreget és melléküregeket fájdalommentesen átöblítik, így felszúrás nélkül lehetővé válik a gyulladásos váladék és egyben a kórokozók eltávolítása. Fontos időben felkeresni az orvost, mert így akár az orrmandula műtét is elkerülhető, melyet egyébként az orrmandula gyulladásos túltengése okoz.

- Vízben tartózkodást követően sajnos gyakori, hogy fülproblémára panaszkodik a gyermek – ez a felnőtteknél is előfordul. Az úszás, pancsolás utáni fülfájás igen intenzív tud lenni, elég, ha a fülkagylóhoz érünk vagy az előtte levő porcot megérintjük, máris belénk nyilall a fájdalom. Sajnos, nem is szűnik meg hamar, napokba telhet, mire tünetmentes lesz a kisbeteg.

A kifejezetten nyárra jellemző, vízben tartózkodást követő fülgyulladás neve vízi-otitis. Azért alakul ki, mert a külső hallójáratba bekerülnek a baktériumok, a bőr pedig, mely a vízben kellően felázik, kitűnő táptalajt nyújt számukra a szaporodáshoz. A baktériumok már magán a bőrön vannak, s amikor vízben vagyunk hosszabb ideig, a bőrfelület megpuhulása miatt egyszerűen eljutnak a fül belsőbb részeibe.

A vízben kialakuló fülprobléma egyébként elsősorban a mesterséges vizekhez és az uszodákhoz köthető, a természetes vizektől kevésbé kell tartanunk. A jelentős mennyiségű klór, mely valóban fertőtlenít és a kórokozók elszaporodását meggátolja, de mellékhatásként komolyan ingerli a nyálkahártyát, valamint a hallójárat érzékeny bőrrétegét. Ez a bőrréteg tehát könnyen begyulladhat. A duzzanat ráadásul eléri, hogy kevesebb vér jut a fülbe, kevésbé tudja a bőr megvédeni magát és így fokozottan ki van téve a baktériumok támadásának. A probléma elkerüléséhez legtöbb esetben fülcsepp alkalmazása ajánlott.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek