Nyaralás utáni fáradtság?

A legtöbb család túl van a nyaraláson és bármilyen hihetetlen van, aki úgy érzi nincs ereje újra felpörgetni magát a szürke hétköznapokra. Lehangolt, kedvetlen, erőtlen? 8 ötlet az átlendülésre.

Mindenki megnyugtatására elmondhatjuk, hogy ennek a jelenségnek van hivatalos neve is: Post-holiday blues vagy post-vacation blues, azaz ünnepek/vakáció utáni levert hangulat. Szóval teljesen normális.

A nyári meleg, a sok napsütés a várva-várt pihenés előtti pörgős, sok dologgal terhelt időszak, majd a pihenés, kikapcsolódás önfeledt mámoros napjai után bizony nem könnyű szembe nézni a ránk váró sok-sok teendővel. Persze itt nem csak azt értjük, hogy bizony meg kell kezdeni (jujj de már nagyon!) az iskolába, óvodába való felkészülést, bevásárlást.

Hanem azokat a legtöbb kisgyermekes család előtt álló megpróbáltatásokat is, melyek zömében az évnek ennek a szakában válnak aktuálissá.

  1. Beszoktatás megkezdése, és az első elválás traumájával való szembenézés.
  2. A még felhőtlen és sokszor kötetlen óvoda évek után az iskolai feladatokkal, elvárásokkal való megbirkózás.
  3. A még kisbabás édesanyáknak pedig újra meg kell barátkozni ténnyel, hogy a nap jelentős részében egyedül marad a picivel és az összes feladattal.

Ráadásul egyre hűvösebbek a reggelek és az esték, kevesebbet süt a nap, szóval teljesen érthető, ha ez elől menekülni próbál tudatunk.

Hogyan lehet mégis életkedvet lehelni magunkba?

A legfontosabb talán, hogy ne arra fókuszáljunk, hogy mi minden múlt el, inkább tegyük fel a kérdést: Mit igen?

A TescoBaba szerkesztősége összegyűjtötte, hogy miért mondjuk igent az őszre!

  1. Séta a gyönyörű nyárvégi napsütésben az ebéd utáni alvás ideje alatt.
  2. Újra kezdődnek a baba-mama klubok foglalkozásai.
  3. Ismét visszarendeződik a hétköznapok kiszámítható, biztonságos napirendje.
  4. Az év leggazdagabb és legszínesebb időszaka, rengeteg friss zöldség, gyümölcs áll rendelkezésünkre, melyekből finom falatokat lehet varázsolni az egész családnak. A közös esti lakomát pedig még a teraszon is megtarthatjuk.
  5. Itt az ideje az őszi dekoráció elkészítésének, menjenek ki a természetbe, gyűjtsenek terméseket, faleveleket és persze ihletett!
  6. Készítsenek nyári élményfalat, amelyre kitűzik a legjobb nyári képeket, belépőjegyeket, képeslapokat.
  7. Kerekedjenek fel újra a kedvelt játszóterükre, ahol biztosan sok ismerős arc fog megjelenni. Jó lesz elmesélni egymásnak nyári kalandjainkat, és ötleteket meríteni a jövőre.

Új időszak új tervek! Vegye le a polcról régóta olvasásra váró könyvét, iratkozzon be nyelvtanfolyamra, vegyen tornabérletet. Az aktivitás inspirál, a helyesen megválasztott célok pedig újra felizzítják a motivációt és az újdonság erejével segítenek rátalálni a dolgos hétköznapok örömére.

…a pihenés, kikapcsolódás önfeledt mámoros napjai után bizony nem könnyű szembe nézni a ránk váró sok-sok teendővel.
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek