Mikulás vagy Télapó?

A gyerekek éles logikája, észjárása, az, ahogyan értelmezik a világot olykor kacagtató, olykor megható, de valljuk, be néha tudnak fejfájást is okozni. Főleg ha kérdeznek. Gyerekek elmés logikus kérdései, észrevételei a Mikulásról.

És a Mikulás körüli legendaáradat és fogyasztásra serkentő impulzusok nem könnyítik meg a szülők helyzetét. Megpróbálunk abban segíteni, hogy hogyan válaszoljuk meg a mindenre kíváncsi, minden részletre odafigyelő, ugyanakkor még tökéletesen gyermeki lelkületű lurkónk témában feltett kérdéseit.
Lássuk azokat a tipikus kérdéseket, melyek a maguk módján logikusak mégis nehezen megválaszolhatóak:
1. Most akkor Télapó vagy Mikulás?
Sajnos a kérdés megválaszolásához minimum néprajztudósoknak, történészeknek és valláskutatóknak kell lennünk egyszerre. De nem vagyunk azok, ezért lássuk röviden a tényeket.
Szent Miklós Kis-Ázsiából származik, december 6-án jön, a gyerekek csizmájába teszi ajándékait annak emlékére, hogy a cipőjükbe helyezett pénzzel segített egy szegény családon. Ő Oroszország és Moszkva védőszentje is, és hazánkban a hozzá kapcsolódó szokások terjedtek el a múlt század elején.
A szovjet időkben azonban a vallásos jelleg háttérbe szorítása érdekében egyszerűen átnevezték Télapónak. Az eredeti Télapóhoz (Gyed Maroz – Fagy Apó) kapcsolódó szokások (például újévi ajándék) azonban nem terjedtek el. Vagyis mikulásoztunk Télapó nevében.
A rendszerváltás után a Mikulás és a Télapó összemosódását még tovább bonyolította az angolszász vidéken elterjedt karácsonyi ajándékosztó Santa Claus megjelenése. Ő az Északi-sarkon él, és december 25-én reggelre hordja szét ajándékait repülő rénszarvasai által „húzott” szánján.
A válasz ebből az összevisszaságból nem egyértelmű, de én a Mikulásra szavazok.

2. A tévében miért karácsonykor megy a gyerekekhez a Mikulás?
Ez a kérdés erősen kapcsolódik az előzőhöz, most már tudjuk. A válasz lehet a maga természetességében, hogy sok a dolga, azokhoz a gyerekekhez csak karácsonyra ér oda. Az egyéjszakás legenda megdőlése mégiscsak kisebb veszteség, mint a fentiek elmagyarázása a gyereknek.

3. Ha egész éjjel az ablakban állok, megláthatom?
Persze. Aztán az ablakpárkányon eldőlt csemeténket helyezzük be az ágyába. Egy dologra azonban nagyon ügyeljünk, ne mi aludjunk el előbb!
Türelmetlenebb szülők egy meseolvasással, vagy mosdózással terelhetik el az elszánt gyerek figyelmét, lerövidítendő az éjszakai várakozást.

4. Honnan fogja tudni, hogy mikor tettük ki a csizmánkat?
A kérdés logikus, hiszen nem tudhatjuk, hogy pontosan mikor jár mifelénk, és félő, hogy lemaradunk. A biztonság kedvéért már december 5-én hazaérkezéskor megkezdődhetnek az előkészületek, mielőtt biztosan nem ér ide.

5. Ha egyetlen éjszaka alatt képes bejárni a világot, miért megy az óvodába csütörtök délelőtt és az iskolába csak pénteken?
Testvérek esetében szokott ez a probléma felmerülni. A válasz, hogy sajnos mi felnőttek sem ismerhetjük a Mikulás időbeosztását, ezért nem tudhatjuk, hogy miért döntött így. A lényeg, hogy mindenkit megajándékoz. És ez pontosan így van jól!

6. Miért van a bevásárlóközpontban is, meg az utcán is, meg a színházban is Mikulás? Ráadásul még karácsony előtt is?
Ebben a kérdésben nyugodtan legyen őszinte gyermekével, persze a saját életkorának megfelelően. Magyarázza el neki, hogy ők nem igazi Mikulások, felnőttek, akik utánozzák őt. A valódi Mikulás segítői, akik igyekeznek jobb kedvre deríteni az embereket. Ettől még a kicsik nyugodtan fogják élvezni a találkozást ezekkel a Mikulásokkal is.

A gyermekek hite, képzeletvilága csodálatos ajándék. Nekünk szülőknek feladatunk, hogy vigyázzunk rá és megőrizzük, ameddig csak lehet.
…és valljuk be, azért mert mi vesszük meg a Mikulás-csomagot, még mi is hiszünk a Mikulásban, különben nem is tennénk ilyet.

Ne rombolja le gyermeke hitét a Mikulásban, inkább erősítse képzeletvilágát!

Kapcsolódó cikkek