Mi van a pelenkában?

Különösen a kezdő szülők sokszor rémülten nézegetik a babáról lekerülő pelenkát: így kell vajon kinéznie annak, ami benne van?

Az újszülötteknek az első napokban úgynevezett szurokszéklete van, a nagyon képletes elnevezés egy ragacsos, tapadós, fekete anyagra utal, amely a magzati korban és a szülés körül a belekben keletkező, nem táplálék-eredetű termék. Az anyatejes táplálás megkezdését követően ezt hamar felváltja az anyatejes széklet, amely édeskés-savanykás illatú, élénk sárga (de lehet sötétebb), sokszor a tempera festékre emlékeztető állagú. A tápszert (is) fogyasztó babák széklete is hasonló, bár inkább sötétebb, esetenként keményebb is lehet. Aztán, ahogy a kicsi táplálása folyamatosan átalakul és elkezd az anyatej mellett mást is fogyasztani, széklete is egyre inkább hasonlít a felnőttekére, a húsevés bevezetésekor pedig a jellegzetes szagát is „elnyeri”.

1. Egyes ételek vagy kórállapotok azonban befolyásolni tudják a pelenka tartalmát. A nagyon jóétvágyú babák sokszor többet esznek, mint amennyit a beleik fel tudnak dolgozni: ilyenkor az emésztetlen tej fehér gombostűfejek formájában látszik a székletben.

2. Amikor náthás a kicsi vagy épp a foga jön, sokszor nyákosat kakil. A legmegdöbbentőbb a céklaevés hatása: egészen friss véresnek tűnő anyag kerül ilyenkor a pelenkába, ebben a pirosra festett vizelet is szerepet játszik. A sárgarépának, sütőtöknek kevésbé erős a festő hatása – illetve ez inkább a baba bőrén jelenik meg, nem lemosható formában is.

3. Piros pöttyök vagy csíkok azonban a bél gyulladása esetén is megjelenhetnek a pici székletében: ezt valamilyen táplálékallergia okozhatja például, így mindenképp orvosi ellátást igényel. Hasonlóképpen kell figyelni a kifejezetten rózsaszínű, lekvárra emlékeztető pelenka-tartalomnál, mert ez egy babakori, ritka kórképre, bélbetüremkedésre utalhat.

4. Amennyiben a pici szopizás közben megsérti az emlőbimbót, néhány csepp anyai vér bekerülhet a beleibe, ami az emésztés hatására fekete székletként távozhat. Fekete lehet a babaszéklet, ha vastartalmú gyógyszert kap a kicsi.

Azonban minden olyan esetben, amikor nem tudunk ilyen kézenfekvő magyarázatot találni rá, haladéktalanul orvosi segítséget kell kérnünk a fekete széklet okának felderítésére.

A nem csak kisbabákra jellemző fertőzéses hasmenések a nagyobbakhoz hasonlóan okoznak bűzös, zöldes székürítést – sok esetben ezek is orvosi ellátást igényelnek.

Ritkább esetekben találkozhatunk krétaszínű vagy épp emésztetlen, zsírfényű székletürítéssel, ezek súlyos rendszerbetegségek tünetei lehetnek.

Az újszülöttek néhány napos koruktól ürítenek az anyatejes táplálásra jellemző aranysárga, nem kellemetlen szagú székletet, majd a hozzátáplálás megkezdésétől ez fokozatosan válik hasonlóvá mind színében, mind állagában, mind illatában a felnőttkorira jellemzőre. Élettani állapotok és betegségek is lehetnek a hátterében, ha a baba széklete megváltozik.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek