Mi van a pelenkában? 2. rész

Vannak élettani állapotok, amelyek megváltoztathatják a vizeletet, de néhány betegségre is fény derülhet a pelenka vizsgálatából. Információk a baba vizeletéből.

A vesék már a magzati korban termelnek vizeletet, melyet ürítenek is a babák. A magzatvíz egy részét ez teszi ki – így például vesebetegségre utalhat, ha nem megfelelő mennyiségű a magzatvíz. A megszülető baba aztán általában a szülőszobán már (ismét) ürít vizeletet, sokszor hálája jeléül a szülészorvost „öntözi meg” vele. Ettől fogva indul a pelenkázási küzdelem.

A pelenkázás eleve bonyolult hadművelet, sokféle fortély létezik, de végül valahogy mindig kifolyik a lényeg és át kell öltöztetni a kicsit. Kérdés, hogy a bosszúságon kívül van-e jelentősége annak, mi folyik itt…

A nem 5 kg súllyal születő babáknak általában nem elég vastag a combja ahhoz, hogy a – méretben egyébként alkalmas – pelenka szorosan körülfogja, meg a kezdő pelenkázó sem ismer minden fogást – szóval nem ritka, hogy az ürülő vizelet eláztatja a rugdalózón keresztül a kiságy matracát is. Ez bosszantóan jó alkalom a babaöltöztetés gyakorlására – de még ennél több haszna is lehet.

1. A napi vizelet mennyiségéből lehet például arra következtetni, hogy eleget eszik-e a baba. Azt szokták mondani a védőnők, hogy napi 6-8 nedves pelenkája kell, hogy legyen egy kicsinek – persze ez függ attól, hogy milyen gyakran cseréli valaki azt a pelenkát. A legmodernebb pelenkáknál ezt nem is könnyű mindig megállapítani: ha magába szív minden nedvességet az „ultramag”, a felülete nem feltétlenül hat pisisnek: a gyakorló szülők általában hamar megtanulják megérezni azt a minimális súlykülönbséget is, ami a száraz és a nedves pelenka között van, de gyanakvóbbak mérlegre is tehetik kidobás előtt a pelust.

2. A lánybabáknak az első életnapokon néha egy pár csepp vér látszik a pelenkáján: ez anyai hormonhatásra kialakuló hüvelyi vérzés, amellyel nem kell foglalkozni.
Véresnek tűnő vizeletet okozhat a noraminophenazon nevű lázcsillapító, amelyet picik is szoktak kapni – ettől sem szabad megijedni.

Szintén riasztó, de nem aggasztó jelenség, hogy a cékla is elszínezheti a vizeletet (és a székletet is) a már zöldséget is fogyasztó babáknál.

3. Kóros állapotra utalhat viszont a vizelet feltűnő bűzössége: néhány egészen ritka anyagcsere betegség okozhat például egérszagú vagy édeskés illatú vizeletet. Ennél gyakoribb viszont a húgyúti fertőzés, amely szintén „szagos” vizeletet okoz.  Ezekben az esetekben a gyerekorvos segíthet.

"Születés után az elfogyasztott folyadék mennyiségére lehet következtetni a vizelet mennyiségéből."
Szerző: Dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek