Mi van a pelenka alatt?

Elvileg illatos és puha babapopsi: nem ritka azonban, hogy helyette kipirosodott, viszkető-fájdalmas, kiütéses bőrt találunk – ez pedig a pelenka-kiütés.

Végre itt van a jó idő! Ha a babákat öltöztetők lassan eszmélnek és a kicsik még a verőfényes délelőtt is harisnyában, anorákban tevékenykednek a játszótéren, estére a pelenka lehámozása után sokszor kipirult vagy akár kiütéses is lehet a pici popsija. A pelenkadermatitisz vagy erythema gluteale ugyanis könnyebben alakul ki olyankor, amikor az érzékeny bőrterületnek „melege van”.

Olyan finom puha, mint a baba bőre – mondják sokszor. Ez pontosan mit jelent? Például azt, hogy sokkal vékonyabb szaruréteg fedi, mint a „vastagbőrű” felnőttekét. A szarunak fontos szerepe van a bőr és az alatt fekvő rétegek védelmében – a vékonyabb védőréteget könnyebben kikezdik az ártalmas hatások. Márpedig a vizeletben,  székletben „üldögélő” fenék bőre elég komoly kihívásoknak van kitéve. Amikor a pelenkát cserélő felnőtt igyekszik segíteni ezen a helyzeten, kétféle hibát is elkövethet: a hurkás pufók kisangyal pelenkatáján annyi a redő, hogy nincs az a türelmes baba, aki végigvárja, míg minden szennyeződést alaposan eltávolítsanak – így viszont a hajlatokban ott maradhatnak azok az anyagok, amelyek a bőrt károsítják. A másik hiba épp az ellenkező végletből adódik: a vegyszerektől nedves popsitörlő kendők vagy fürdőhabok kemikáliái sokszor maguk okozzák a sokkal nagyobb károsodást a vékony szarurétegen.

A nedvességtől, vegyi anyagoktól irritált, már nem egészen ép szerkezetű bőrön aztán könnyebben megtelepszenek olyan kórokozók, elsősorban gombák, amelyek épp ezt a meleg, nedves zárt környezetet kedvelik – és alakítanak ki a korábbi steril gyulladáson egy fertőzést is.

Ilyenkor azt látjuk, hogy a pelenka alatti terület piros, kicsit duzzadtnak hat, váladékozhat, érzékenynek tűnik. A gomba megjelenését fehér felrakódások jelezhetik.

Bár talán nincs is olyan baba, aki megúszná a pelenkás korszakot pelenkakiütés nélkül, érdemes odafigyelni, hogy megelőzzük a kialakulását illetve minél hamarabb elmulasszuk, ha mégsem sikerült elkerülni.

1. Fontos a jó nedvszívóképességű pelenka – de persze az még fontosabb, hogy rendszeresen cseréljük a babán, különösen székletürítés után igyekezzünk minél hamarabb megszabadítani tőle a kicsit.

2. Hagyja szabadon a baba bőrét! Pelenkázáskor, fürdés előtt-után próbáljuk minél többet „szellőztetni” a területet.

3. Inkább patikai fürdetőkrémet vagy akár csak tiszta meleg vizet használjunk a baba bőrének tisztítására.

4. Igyekezzen minden hajlatot alaposan kitakarítani és megszárogatni. Különösen fontos ezekre figyelni, ha már kialakult az enyhe bőrgyulladás.

5. Ne krémezzen vastagon! Bár úgy érezné az ember, minél vastagabban keni be a baba fenekét a jó zsíros (vagy épp kicsit szárító) popsikrémmel, annál jobbat tesz neki, ez egyáltalán nem így van! A vastag krémréteg melegíti a bőrt és gátolja a „légzését” – inkább csak egy leheletvékony réteg krémet kenjünk és alaphelyzetben érdemes inkább egy minél kevesebb hatóanyagot tartalmazó krémet választani: a pelenkakiütés kezelésére való, gombaölő és gyulladásgátló hatású kenőcsöt hagyjuk arra az esetre, ha a rendszeres, óvatos tisztítással, szellőztetéssel és sok türelemmel nem sikerül a pelenkakiütéseket elmulasztani.

És még egy fontos: ragyogó meleg napon ne öltöztessük túl a pelenkásokat se

Nemigen van olyan baba, akinek a fenekén a pelenkás időszak alatt ne jelenne meg egyszer-kétszer pelenkakiütés. Józan odafigyeléssel és türelmes ápolással azonban ez sokszor elkerülhető, máskor meg gyorsan elmulasztható.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek