Méhem üres doboz csupán? 1. rész

Egy nő két dologért képes bármire: hogy legyen gyereke és, hogy ne legyen. Mi az előbbivel foglalkozunk most, mi lehet az oka, amennyiben meddő vállalkozás volt eddig vágyott utódunk megfogantatása és egyáltalán, meddőségről van szó vagy csak átmeneti zavarról?

Meddőség, a retteget állapot

Általánosan az élet értelme mégiscsak a gyermekszülés, szaporodás, családalapítás. Nyilván, ha rajtunk kívülálló okok miatt ez nem jöhet létre, tehetetlennek érezzük magunkat, amely igen bénító érzés.

Mi az a meddőség?

Lássuk, hogy mi a meddőség definíciója: rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére egy éven belül nem jön létre terhesség. Sok orvos szerint ezt az egy évet nem szabad szigorúan venni, a két év sokkal relevánsabban mutatja a meddőség létét. A meddőség nagyjából 50%-ban női és 50%-ban férfi eredetű, tehát ugyanolyan arányban lehet női eredetű, mint férfi. A nőknél, ahhoz, hogy teherbe eshessenek, sok dolognak egyeznie kell: normális hormonális működésre van szükség, a petefészeknek is megfelelően kell funkcionálnia, anatómiailag ép nemi szervekkel kell rendelkezni, és egészséges méhnyaknyákkal, méh nyálkahártyával. A pasik spermáján nagyon sok dolog múlik. Fontos, hogy elegendő mennyiségű ondó legyen, megfelelő legyen a pH-ja, gyorsak legyenek, jó szerkezetűek. Természetesen genetikai okai is lehetnek a meddőségnek. A legfontosabb, hogy a DNS-molekulák sejtosztódáskor ne alkossanak hibás sejteket, illetve, ha mégis, a javítómechanizmusok ezeket korrigálják. Tehát nagyon-nagyon sok oka lehet annak, ha egy nő nem tud teherbe esni, egy férfi nem tud megtermékenyíteni egy csajt. Sokan egyértelműsítik azt, hogy mint minden kóros állapotnak, ennek is legfőképpen pszichés okai vannak, de még akkor is, ha szervi elváltozás okozza a terméketlenséget.

Sikersztori?

Péter és Zsuzsa története egyáltalán nem számít csodának. A szerelmesek a 90-es évek végén házasodtak össze, miután mindketten maguk mögött hagytak jó pár kapcsolatot. Közös vágyuk volt, hogy mielőbb továbbörökítsék a génjeiket, ezért igyekeztek mielőbb létrehozni egy boldog, kettőnél többtagú családot. A biológia, a psziché a természet ezt nem így gondolta. Az első években igyekeztek természetes úton elérni az áldást, majd egyre több kétség született a fejükben. Mivel már eltelt néhány év, védekezés nélkül, és sok-sok gyermekgyártó projekttel, sikertelenül, így orvoshoz fordultak. Az első rutinvizsgálatok megállapították, hogy Zsuzsánál normálisan működnek a hormonok, a peteérés megtörténik, bár kicsit kacskaringós a bal petevezetője. Péter megfelelő számú és sebességű spermiummal rendelkezett, tehát akár gyermekük is lehetne. A környezetük – főleg Péter családja – ráfogta Zsuzsára, hogy ő a meddőség okozója. Mindenféle támadások érték, korábbi életmódja miatt, ugyanis Zsuzsa nem volt szent a házasságkötése előtt. Sok partnert elfogyasztott, átesett néhány kellemetlen nemi betegségen, gyulladáson is, ennek volt köszönhető a petevezetékének a kacskaringóssága, egészségtelensége. Bár, ezt orvosilag nem támasztotta alá semmi, ezeket a vádakat a fejéhez vágták. Zsuzsa családja Pétert okolta, mert korábban alkohol problémákkal küzdött, ennek tulajdonították a nemzési képtelenségét, holott erre sem volt semmiféle adat, bizonyíték. Persze ezek mind alaptalan vádak és feltételezések voltak, viszont arra tökéletesen megfeleltek, hogy lelkileg is komoly problémát okozzon a sikertelenségük és konfliktusokat generáljon kettőjük között.

A múló évek előirányoztak egy lombikprogramot, amely által újra felcsillant a remény.

Teltek múltak a meddő évek, így Péterék előirányoztak egy lombikprogramot. Újra felcsillant a remény, hogy talán némi segítséggel ők is boldogok lehetnek, nem csak ketten, talán születik gyermekük. Összesen tíz évet éltek együtt, tíz lombikkezelést és több mint kettőmillió forint kidobott pénz után Zsuzsa és Péter nem bírta tovább a lelki, fizikai és anyagi megterhelést. Egyre többször kezelték lelküket alkohollal, egyre több konfliktus, veszekedés generálódott közöttük, ami oda vezetett, hogy elváltak. Nehéz, fájdalmas válás volt. Szenvedtek, de végleg tönkrement a házasságuk, amely épp olyan meddő volt, mint gyermekvállalási álmaik. És van-e happy end? Természetesen. A válásukat követően Zsuzsa megismerkedett egy férfivel, akivel két éven belül természetes úton utódot nemzettek, jelenleg Zsuzsa egy négy éves kislány édesanyja. Péter – gondolhatnánk azt is, hogy ezen felbuzdulva – szintén megtalálta a társat, ők is hárman élnek már együtt, bár házasságot nem kötöttek. Péter bőven elmúlt negyven, Petike januárban lesz egy éves. A történet számos kérdőjelet vet fel bennem, és biztosan sokakban – főhőseinkben bizonyára -, mi volt a meddőség oka, ha más társakkal, mindketten produktívak lettek?

Következő cikkünkben ennek lehetséges okainak járunk utána.

Sokan ismernek sikertörténeteket és rémhistóriákat is, amelyek egy-egy meddő, illetve terméketlennek tűnő párral esett meg. A sajnálat, a szánalom mindannyiunkban megvan, ha hallunk egy ehhez kapcsolódó történetet: mi lesz, ha én sem leszek képes rá?
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek