Megfázni nyáron?! – Hogyan kezeljük magunkat?

Sajnos, a nyári megfázás nem utópia: ha július vagy augusztus kellős közepén tüsszögni, krákogni kezdünk, valós a probléma, ideje a hideg limonádé helyett meleg teát készítenünk. Miért alakul ki a betegség és hogyan kezeljük?

Lehet, hogy pár nappal ezelőtt még literszámra ittuk a hűs fröccsöt vagy limonádét, ma azonban a gőzölgő teánk fölött vacogunk. Sajnos, sokszor nem kerül el bennünket a nyári megfázás, melynek oka általában az, hogy túl sok a mulatozás és túl kevés a regenerálódási idő, ráadásul a munkahelyen – és sok esetben otthon is – működik a légkondícionáló, amely gyakran jóval alacsonyabb hőmérsékletet tart a beltérben, mint ami kint, a szabadban uralkodik.

Amennyiben nem tehetünk ellene, hogy túl hűvös legyen például az irodában, mindenképp hordjunk magunkkal a munkába egy kardigánt, derékmelegítőt vagy harisnyát, hogy ne fázzunk – mert ha hagyjuk, hogy ez így folytatódjon, az bizony egyenes út a megfázáshoz.

A végeredmény pedig: a nyári melegben is kénytelenek vagyunk folyó orral, kipirosodott szemekkel, hőemelkedéssel vacogni a kanapén, miközben mások éppen a strandra vagy egy vízparti buliba készülnek.

Mit tehetünk a nyári megfázás ellen? Mindenekelőtt pótoljuk a szervezetünkben a folyadékot. Minél több, forró lét igyunk meg: kamilla, csipkebogyó vagy hársfa teát, meleg limonádét. Az alkohollal lehetőleg ezekben a napokban ne próbálkozzunk. A teába tegyünk mézet – mely a torokfájásra is nagyon hasznos. Reszeljünk gyömbért forró italunkba vagy csöpögtessünk bele kb. 10 csepp echinaceát – erősíti az immunrendszert.

Fogyasszunk sok, C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, zöldségeket!

A rumos tea sem rossz megoldás, legalábbis a britek erre esküsznek, de ne vigyük túlzásba – egy csésze belőle elég lesz! Ahogy télen is, éljünk a tyúkhúsleves előnyeivel – megfázásra szó szerint melegen ajánlott!

Bár nehezen betartható a nyári időszakban, maradjunk egy pár napot otthon és kúráljuk magunkat. Pihenjünk ahelyett, hogy betegen is igyekeznénk minden megmozduláson ott lenni, mert jóval tovább fog a megfázásunk tartani, ha nem adjuk meg a szervezetünknek a kívánt nyugalmat.

Fontos, hogy amennyiben a láz nem csillapodik és egyéb tünetek sem enyhülnek, mindenképp forduljunk orvoshoz a helyes gyógyulás érdekében.

Szerző: kadesz

Kapcsolódó cikkek