Második számú mérföldkő: az ülés

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy a kisbabák hogyan és mikor fejlesztik ki az átfordulás képességét. Most egy szintet feljebb lépve megvizsgáljuk, hogy az üléssel, hogyan és mikor küzdenek meg, illetve azt is, hogy mi hogyan lehetünk segítségükre a harcban.

Az ülés: nagy dolog. Még akkor is, ha nekünk már magától értetődőnek tűnik. Innentől kezdve egy teljesen más nézőpont nyílik meg a picik számára. Ezt a kilátást viszont csak a szükséges izmok megfelelő erősségével érhetik el. A hát és a nyakizmok kifejlesztése mellett hamar megtanulják, hogyan helyezzék el lábaikat, ahhoz, hogy ne veszítsék el az egyensúlyukat. Innentől kezdve már tényleg csak egy kevés választja el őket a felállástól, a mászástól és a járástól.

Mire a kicsik megtanulnak segítség nélkül ülni, többnyire a 4-7. hónapjukat tapossák, ekkorra már magabiztosan megtartják a fejüket és a hátukról a hasukra és fordítva is többször átfordultak már. Az igaz, hogy ez előtt az időszak előtt is tudnak ülni, de csak segítséggel. A nyaki izmok megerősödése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy később kivitelezni tudják ezt a manővert is és ne veszítsék el egyensúlyukat. Ezután gyorsan megkezdődik a kísérletezés időszaka, amikor kis „fekvőtámaszokkal” megerősítik a karjukat és próbálnak segítség nélkül is felülni, valamint úgy is maradni.

Ebben az időszakban érdemes őket körbevenni párnákkal, nehogy egy esetleges baleset kedvüket szegje a további kísérletezésben. A 8. hónapban már huzamosabb ideig is ülve tudnak maradni, ha ezt mégsem teszik, nem kell kétségbe esni: lehet, hogy a látottak egyszerűen csak nem kötik le kellőképpen kisbabád figyelmét és inkább békaperspektívából szemlélné tovább a dolgokat.

Persze a legtöbb pici végtelenül fogja élvezni az új felfedezését és hamar kitalálja, hogy ebből a pozícióból hogyan tud elérni egy-egy tárgyat, játékot. A kíváncsiság folyamatosan erősödik, a következő hónapok pedig szó szerint sokkal mozgalmasabbak lesznek az előbbiekhez képest: hiszen útra kelnek a kicsik. Innentől kezdve válik csak igazán fontossá a bababarát lakás megteremtése, amire a következő cikkünkben pár tippet is fogunk adni.

Belegondolt már, hogy mennyi izom lép működésbe miközben egyszerűen csak ülünk? A kisbabák pontosan ezeket fejlesztik ki a 4. és a 7. hónapos koruk között, hogy utána már segítség nélkül is boldoguljanak.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek