Korunk betegsége - Miért nehéz a teherbeesés?

A meddőség problémája  a párok 15-20%-át érinti. A teherbeesés nehézségének a leggyakoribb okai között a petevezeték károsodása, a PCO-szindróma (amihez közvetlenül kapcsolódik az inzulinrezisztencia), az endometriózis, a prolaktin szint emelkedése, a peteérés nehézségei, a korai menopauza, a jóindulatú méhüregi fibroidok és a kismedencei összenövések szerepelnek.


Ám ezen testi tünetek hátterében mindig lelki okokat lehet feltételezni. Pszichológiai kutatások szerint a meddőség hátterében álló legjelentősebb tényezők: a stressz, a szorongás és a depresszió. A rohanó világunkhoz való alkalmazkodás oly módon alakítja át testünket, amely megakadályozza a teherbeesést.


Evolúciós szempontból egy állapotos nő túlélési esélyei lecsökkennek, ezért stresszhelyzetben a szervezet megakadályozza a terhesség fennmaradását. Ezen kívül a párkapcsolatok minősége is meghatározó lehet a teherbeesésben, vagyis a férfi és a nő biztonságérzete a kapcsolatban. Komoly problémát jelenthet például, ha a nő viseli a nadrágot. Sajnos napjainkban ez a fajta torzult családmodell egyre gyakoribb. A probléma ott jelentkezik, hogy a nő a döntésképtelen, gyenge partner mellett nem érzi magát biztonságban, és ez tudat alatt gátolja a teherbeesést.


Ebben a helyzetben a férfiak is súlyos stresszt élhetnek át, hiszen nem érzik magukat nagybetűs férfinak, gyengék és tehetetlenek, megfosztva érzik magukat legfontosabb szerepüktől. Ilyenkor az előforduló szexuális problémák mellett a teherbeesést akadályozó fizikai tünetek is előkerülhetnek, mint például a nem megfelelő minőségű hímivarsejt.


Napjaink problémája az is, hogy a nők később, csak harmincon túl jutnak el odáig, hogy gyermeket vállalhassanak, így a pszichés nyomás is jelentősen csökkenti a sikert.
A legfontosabb tudnivaló, hogy az ember legalapvetőbb ösztöne a szaporodás, amelyre mindenki képes lehet, de a gátló lelki problémákat minél előbb ismerjük fel, és lehetőség szerint - akár segítséggel - kerekedjünk rajtuk felül.

Szerző:

Kapcsolódó cikkek