Köldökzsinórvérrel gyógyítható az autizmus?

A kutatók nemrég bejelentették, hogy köldökzsinórból vett őssejttel gyógyítható lesz az autizmus is, így az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyásával el is kezdték a klinikai vizsgálatokat.

Dr. Michael Chez a kaliforniai gyermekgyógyászati klinika neurológusa elmondta, már több mint egy éve végeznek kísérleti vizsgálatokat, amelyek pozitív eredményeket mutatnak, így új reményt adnak az autizmus gyógyítására – írja a Fox News.

Jelenleg a nem egyértelmű genetikai kapcsolatokat keressük’ – mondta Chez. ‘A megvizsgált autista gyerekek esetében ugyanis valami hiba csúszott a számításba’. Más szóval a vizsgált páciensek esetében semmi komolyabb genetikai okra nem vezethető vissza az autizmus. Ez azt jelenti, hogy feltételezhetően más okok miatt alakult ki a betegség, mint például környezeti hatások vagy valamilyen fertőzés.

Chez-nek akkor jutott eszébe az autizmus őssejttel való kezelése, amikor egy paralízisben szenvedő kisfiúnál a sejtek nagymértékű változására figyelt fel.

Dr. Michael Chez klinikai vizsgálatában harminc gyerek vesz részt, akik infúzió formájában kapnak őssejtkezelést. A 13 hónapig tartó tanulmány alatt a gyermekek két alkalommal kapják meg a kezelést, az első mérési pontnak a hatodik hónapot szánják, de a betegeket hosszú ideig fogják utánkövetni. A nyelvi és viselkedési készségek mérése mellett az orvosok számítanak a szülők segítségére is, hogy mennyiben tapasztaltak változást gyermeküknél.

Szerző: Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek