Királyi sarjak érkezése – szokások és hagyományok

Katalin hercegnő és Vilmos herceg születendő gyermeke óriási, több milliárdos vagyont jelent majd a brit királyi családnak és a brit nemzetgazdaságnak. A befolyt összegek felhasználását szigorú szabályok szerint egy erre szakosodott alapítvány végzi - a Royal Collection Trust nevű alapítvány -, mely fölött Erzsébet királynő rendelkezik. A pénzt elsősorban kulturális célokra és a palota karbantartására fordítják, ezekből a javakból közvetlenül nem részesül Cambridge hercege és hercegnője.

A protokoll szerint a baba jövetele után a kórház bejáratánál a királynő személyes megbízottja jelenik majd meg egy borítékkal, amely a trónörökös minden lényeges születési paraméterét tartalmazza. Ezt a borítékot továbbítja a Buckingham-palotába a királyi hírnök. A trónörökös megérkezését pedig hivatalosan a palota előterében jelentik majd be. A majdani uralkodó világra jöttét 41 ágyúlövés adja hírül a londoni Hyde Parkban, további 62 a Tower erődje mellett. A Parlamenttel szemközt emelkedő 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetét pedig különleges fényszórók öltöztetik a brit nemzeti lobogó piros-fehér-kék színeibe.

Eddig még nem fordult elő a brit uralkodóház történetében, hogy egy királyi újszülött ne valamely palotában töltené életének első heteit. Ezúttal azonban egészen biztos, hogy Kate és Vilmos a Middleton család vendégszeretetét és gondoskodását élvezi majd Berkshire-ben. A fiatalok természetesen igénybe vehetik a királyi alkalmazásban álló nővérek és dadák szolgálatait is, de ezek valószínűleg soha nem játszanak majd olyan jelentős szerepet gyermekük ­éle­té­ben, mint például Károly esetében ez előfordult.

Trónöröklés

II. Erzsébet királynő visszavonta saját néhai nagyapja, V. György király 1917-ben kelt dekrétumát, amely gyakorlatilag kizárta a mindenkori trónörökös leány leszármazottait a királyi fenség megszólítás és a hercegi rang kiváltságából. Az akkori rendelet szerint ugyanis ezek a titulusok csak az uralkodó gyermekeit, az uralkodó fiának gyermekeit, valamint a férfi trónörökös – vagyis a walesi herceg – elsőszülött fiának elsőszülött fiát illették meg. Az uralkodó gesztusa szorosan illeszkedik a brit királyi család tagjainak egyenjogúsítását célzó, nagy lendülettel elindult modernizálási folyamathoz.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció elhatározta, hogy három évszázad után mentesíti a brit trónutódlási törvényeket a vallási diszkriminációtól és a nemek közötti megkülönböztetéstől. A brit kormány kezdeményezését már elfogadta az a 15 másik nemzetközösségi tagország is, amely alkotmányosan a brit uralkodót ismeri el államfőjének, jóllehet a szükséges törvénymódosításokat még jóvá kell hagyni az érintett államok parlamentjeinek.

Az elindított reformfolyamat eredményeképpen Vilmos herceg és Katalin hercegnő első gyermeke nemétől függetlenül mindenképpen örökli majd édesapjától a koronát. Így ha a hercegi házaspárnak az idén leánygyermeke születik, Vilmos után ő lesz az uralkodó, és ha később lesz egy öccse, ő az eddigi szabályokkal ellentétben nem kerülhet majd nővére elé a trónutódlási sorban csak azért, mert fiúnak született.

Mi újság a szigeten és kontinensen

Tegnap, Belgium nemzeti ünnepén, az első belga uralkodó trónra lépésének évfordulóján II. Albert király átadta hatalmát a koronahercegnek, Fülöpnek. Európa legszürkébb hercege került trónra a kontinens legbájosabb hercegnéjével. Fülöp királyt 2001-ben született lánya, Erzsébet hercegnő követi majd a trónon.

Idén áprilisban, Beatrix holland királynő Amszterdamban aláírta azt az okmányt, amellyel lemondott a trónról legidősebb fia, Vilmos Sándor az Oránia–Nassaui házból született herceg javára, és a trónörökös ezzel Hollandia új uralkodója lett.

Svédországban 2009 februárjában jelentették be hivatalosan, hogy Viktória királyi hercegné hét éves kapcsolat után férjhez megy Daniel Westling személyi edzőhöz és fitneszterem-tulajdonoshoz. Az esküvőre 2010. június 19-én került sor a Stockholmi székesegyházban. Viktória férje megkapta a svéd királyi hercegi címet, és Dániel herceg lett belőle, valamint a felesége révén felvette a Västergötland hercege címet. A hercegnő és egy közember házassága Svédországban felerősítette a köztársaságpárti érzelmeket, és már a svédek kevesebb, mint fele támogatja csak a monarchiát. 2012. február 23-án egy kislánynak adott életet, aki az Esztella nevet kapta.

Tovább bővül a brit uralkodó család: II. Erzsébet unokája, Zara Phillips  – akinek édesanyja Anna brit királyi hercegnő, aki II. Erzsébet és Fülöp edinburgh-i herceg egyetlen lánya – első gyermekével várandós – jelentette be a Buckingham-palota. Férje, a rögbi játékos Mike Tindall, akivel 2011-ben házasodtak össze. A királyi csemete lesz a brit uralkodó negyedik dédunokája, aki jövő márciusban születhet meg.

Nem túlzás állítani, hogy a brit polgárokat napok óta a hercegi utód érkezése tartja lázban. Nézzük csak, milyen protokoll övezi a kis trónörökös érkezését.
Szerző: Gurabi Orsolya

Kapcsolódó cikkek