Hogyan csökkenti a mellrák kockázatát a terhesség?

Egyre többet hallani arról, hogy a várandósság csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát. De mégis mi ennek az oka? Ennek jártunk most utána.

Adott egy újabb érv a fiatal gyermekvállalás mellett. A BioMed Central című folyóirat egy a mellrákkal foglalkozó számában egereken végrehajtott kísérletre hivatkozva áll ki amellett, hogy a 20 éves kor körüli gyerekvállalás jelentősen lecsökkenti a daganatos megbetegedések rizikófaktorát.

A korai gyerekvállalás úgy tűnik az embereknél is bizonyos fokú védelmet nyújt a mellrák kialakulása ellen. Az emberi példákat sorra véve arra jutottak a tanulmány írói, hogy azok a nők, akik már 20 éves koruk előtt teherbe estek felére csökkentik a mellben kialakuló daganat kockázatát.

A tudósok DNS-vizsgálatokat végezve és ezeket elemezve arra jöttek rá, hogy az immunrendszer és a gének is nagy szerepet játszanak a folyamatban, hiszen a terhesség bizonyos szabályozó mechanizmust indít el, ezzel egy időben pedig csökken a növekedésért felelős gének aktivitása.

Különösen egy gén aktivitásának csökkenését emelik ki a tudósok, mégpedig a Wnt4 nevezetűét. Az ebben található fehérje felelős a nőies jegyek kialakításáért, ennek hiányában a magzat fejlődése egyértelműen megindul a kisfiús tulajdonságok kiépítése felé.

A szaklapban a Wnt/Notch sejtek várandósság alatti és utáni viselkedésére hívják fel a figyelmet. És, hogy mi is pontosan a Wnt, valamint a Notch? Tulajdonképpen egy rendszer két ellentétes összetevői, amik a sejtek alakulását befolyásolják. Amikor a tudósok a Noch fehérjével telített sejteket vizsgálták arra a következtetésre jutottak, hogy a Noch fehérjék elfojtásakor értékcsökkenés figyelhető meg.

A kísérlet vezetője, Mohamed Bentires-Alj (a Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research kutatója) hozzátette, hogy a Wnt arányának csökkenése pontosan az ellentéte annak a folyamatnak, amit a többi rákos megbetegedés esetében meg lehet figyelni. A Wnt/Notch szigorított ellenőrzés alá kerül a terhesség során, ez pedig megakadályozza a jövőben a rákos sejtek elburjánzását.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a 30 éves kor előtti gyermekvállalás és a szoptatás lényeges védelmet nyújthatnak a mellben kialakuló daganat ellen. Ez pedig azzal magyarázható, hogy az ilyen jellegű rákos megbetegedésekért 80%-ban az ösztrogén nevezetű hormon tehető felelőssé. Az ösztrogénszint viszont jelentősen lecsökken egy nő szervezetében várandósság és szoptatás ideje alatt. A mellek kialakulása a serdülőkorban kezdődik meg, amikor az egész szervezetben nagy változások zajlanak le, és a hormonszintek és hatások is igen változatos képet mutatnak. Fontos, hogy a mellszövetek csak az első várandósság ideje alatt érik el a teljes fejlettségi szintjüket. A terhesség alatt termelődő hormon hatására maradandó genetikai változásokat indulnak meg, így nagyobb biztonságban tudhatják magukat a fiatal anyukák.

Egy kis genetika: akik fiatalon szülnek, sokkal inkább védve érezhetik magukat a mellráktól. Újabb érv, amiért érdemes már korán elgondolkozni a gyermekvállaláson.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek