Hogyan ápoljuk a baba bőrét?

Egy kisbaba bőrét nem kezelhetjük ugyanúgy, ahogyan egy felnőttét. A pici gyermek bőre fokozott ápolást igényel, melyben a hidratálás nagyon lényeges szerepet játszik!

Aki még csak nemrég látta meg a napvilágot, annak bőre még nem képes olyan fokú védelmet nyújtani a számára, mint egy felnőtté. A bőr fejletlen – teljesen éretté csak nyolc-kilencévesen válik egy gyermek bőre. A faggyú hiányának is köszönhetően sérülékenyebb és gyengébb – emellett viszont az izzadságmirigyek sem működnek tökéletesen a kisgyermek 3 éves koráig. Ezért a bőrével szakszerűen kell bánni.

A baba bőre érzékenysége miatt hamarabb kiszárad, bereped, sok minden irritálhatja. Első szabály, hogy a higiéniát nem szabad túlzásba vinni. Ha napi egyszer fürdetjük a gyermeket, az bőven jó – hiszen szennyeződés azért lehet rajta, akár ruházatból, akár izzadtságból, akár vizeletből-székletből származóan-, de többször szükségtelen a fürdés. Csak plusz terhelésnek tesszük ki a baba bőrét. Hogy mivel fürdetjük a kisbabát, azt érdemes gondosan kiválasztani. Lúgos készítményektől (szappanok) a bőr természetes, savas pH-ja megváltozik és ezzel a pici bőrének önvédelme csökken.

Másik fontos szabály, hogy a gyermek szervezetét hidratálni kell. Az anyatej mellett fogyaszthat a gyermek babavizet - ha pedig már nem szopik, mindig oda kell figyelni arra, hogy a folyadékbevitel elegendő legyen. Ez különösen fontos a meleg nyári napokon, valamint télen, amikor a lakásban könnyen szárazzá válik a levegő.

Télen a szeles, hideg idő és a fűtés is indokolja, hogy a száraz levegő ellen védjük a baba bőrét. Ha 8 foknál kevesebbet mérünk odakint, kevesebb zsírt termel a bőr, így ezt kellően felszívódó babakrémekkel, ápolótejjel kell helyettesíteni. Leginkább az arc krémezésére figyeljünk oda. Napi egy alkalommal érdemes a normál bőrt bekenni, ám ha a gyermek bőre nagyon száraz, akkor napi többször is kenegessük. A hidratáló krémek védik a baba érzékeny bőrét az időjárással és a száraz levegővel szemben.

Mind a fürdetésnél, mind pedig a krémezésnél figyeljünk arra, hogy a gyermek bőrét természetes összetevőkkel készült termékkel gondozzuk. Azok a készítmények a legjobbak, amelyek tartalmaznak  kamillát, mandulaolajat, E-vitamint, F-vitamint, omega zsírsavakat, alfa-bisabolol-t - mely nyugtató és gyulladáscsökkentő -, kokum vajat (finomított növényi vaj), ezenkívül fekete ribizlit.

A lúgos szappanszármazékokon túl ne ápoljuk babánkat olyan készítményekkel, melyek tartalmaznak parabént, alkoholt, tartósítószereket, amelyek mesterséges színezék- és illatanyagokkal készülnek és ásványi olaj származékok vannak bennük. A perubalzsam, mint összetevő, ugyancsak kerülendő.

Fürdetőként csak dermatológiai és bakteriológiai szempontból tesztelt készítményt használjunk, melyet a baba bőre könnyen tolerál.

Egy pici gyermek bőre különösen érzékeny a környezeti hatásokra – így a napsugárzásra -, az alkoholon túl számos, külsőleg használatos gyógyszerre és a lúgos kémhatású anyagokra. Vigyázzunk a babánk bőrére gondos ápolással!
Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek