Gyötrő hát-és derékfájás - sokat segít a kismama masszázs!

A babavárás egy nő életének egyik legcsodálatosabb szakasza – ugyanakkor fizikailag igencsak megterhelő is. A hát- és a derékfájdalom, valamint a stressz ellen érdemes kipróbálni a kismama masszázst.

Egy kismamának a várandósság idején kímélnie kell magát. A pocakjában növekedő kisbaba idővel egyre nagyobb terhet ró a szervezetére, a derék és hát fájni kezd, hiszen fokozott terhelésnek van kitéve. A stressz, ha korábban nem is, de a terhesség vége felé jellemzően érezhető a szülés előtt álló nőn - szüksége van egy kis ellazulásra.

Ahogyan számos problémára létezik ma már masszázs, úgy a kismamák számára is rendelkezésre áll olyan speciális kezelés, mely segít az ellazulásban, a derék- és a hátfájdalmak enyhítésében, megszüntetésében, sőt egyéb egészségügyi előnyei is vannak.

Miért jó ezen felül a kismama masszázs?

A szinte mindennapos hát- és derékfájdalmakon túl, melyek a várandósság második felében egyre gyakrabban gyötrik a kismamákat, a masszázs csökkenti az ugyancsak jellemző fáradtság érzetet, a fejfájást, a stresszt.

Ahogy egyre nő a baba, a leendő édesanya testének úgy változik a statikai állapota, a hát felső szakasza, valamint a derék terhelése fokozott. A masszázzsal javítható a gerinc tartása, a test súlypontjaiban enyhül a stressz.

A kismama masszázzsal kezelhetőek az izomgörcsök, a fájdalmat okozó izomcsomók feloldódnak. Ezzel együtt növekszik az izmok rugalmassága. A masszázzsal elérhető a kórosnak számító folyadék-visszatartás csökkentése. Tisztul a nyirokrendszer, mely a toxin- és hormonkiválasztás szabályozása során cseppet sem hátrányos – a szabályozás a terhesség alatt ugyancsak jellemző.

A kismama masszázs segít az ödémák kiürítésében, a káros anyagcseretermékek kiválasztása fokozottá válik. Fájdalomcsillapító hatású, a feszültséget is oldja.

Sokszor probléma a gyermeket váró nők esetében a puffadtság, a gyomorégés és a székrekedés – ezekre ugyancsak jótékony hatást gyakorol a masszázs.

A kismama masszázst természetesen oldalt fekvésben végzik, a hagyományos masszázsterápia elemeit alkalmazva, de olyan fogásokkal, melyek nem veszélyeztetik a magzatot. Jól kezelhető így a hát, a váll, a nyak és a derék is. Ahogyan a kismama közeledik a szülés felé, úgy kap egyre nagyobb hangsúlyt a karok, lábak masszírozása is.

Negyedik hónaptól kezdve elsősorban a deréktájék lazítására és a végtagok kezelésére fordítják a figyelmet. Heti egyszer, de akár kétszer is ajánlott a kismama masszázs elvégzése.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek