Gyermekszegénység elleni küzdelem világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A világnap jelentősége, hogy ráirányítja a figyelmet a szegények problémájára. Emberségből legyen jeles.

Magyarországon a gyermekek, az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a kistelepüléseken élők, a romák, a betegek és a fogyatékossággal élők a szegénység szempontjából legveszélyeztetettebb csoportok. A gondolat a francia Joseph Wresinski atyától, az ATD-Negyedik Világ mozgalom alapítójától származik. 2000-ben az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján a világ nemzetei nyolc fejlesztési célt fogalmaztak meg, ezek egyike szerint 15 év alatt felére csökkentenék a súlyos szegénységet, azaz a napi egy dollárnál kevesebből élők legalább egymilliárdos tömegét.

A Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjáról Magyarországon 1996-tól emlékeznek meg.
Magyarország a szegénység mértékének és mélységének mutatói alapján az Európai Unió tagországai között a középmezőny alján foglal helyet.

Mást jelent persze a mélyszegénység az afrikai Kongóban, és mást egy hátrányos helyzetű magyar kis faluban. Afrikában a nincstelenségben élő gyermekek fele meghal. Magyarországon mást jelent a szegénység, amelybe nem halnak éhen, de megalázó helyzeteket kell átélniük az érintetteknek. Itt nem jut mindennap meleg étel, előfordulhat, hogy hideg vacsora sem kerül az asztalra.  Ritkán esznek húst, gyümölcsöt a gyerekek. A testvérek egymás kinőtt ruháját viselik vagy az egyházi, illetve önkormányzati ruhaosztásban részesülnek. Gyakran nincs az otthonukban fűtés, melegvíz, s sokszor a világítást is kikapcsolták már az elmaradt számlák miatt. Még mindig vannak köztünk olyan emberek, akiknek ezek a hétköznapi komfortok – mint a melegvíz, meleg szoba, világítás – elérhetetlen álmok. Egy szülőnek az a legkegyetlenebb, ha nem tud a gyermekének mindennap ételt biztosítani az asztalra.  Próbáljunk meg tenni a magunk módján ellene. A kinőtt, megunt ruháink ne a kukában landoljanak, gondoljunk arra, hogy a mi értékítéletünk szerint már haszontalan holmit, talán más még hasznosíthatja. Ha lehetőségünk van rá, vásároljunk olyan termékeket, amelyek árából valamennyi a szegénység elleni küzdelemre fordítanak. Legfőképpen figyeljünk a környezetünkben nehezebb körülmények között élőkre, hogy észrevétlen támogatásunkkal, hogyan tudunk segíteni nekik a mindennapjaikban.  Ne csak október 17- én gondoljunk azokra, akik ma is nélkülöznek, emberhez méltatlan körülmények között élnek!

Magyarországon mást jelent a szegénység, amelybe nem halnak éhen, de megalázó helyzeteket kell átélniük az érintetteknek. Itt nem jut mindennap meleg étel, előfordulhat, hogy hideg vacsora sem kerül az asztalra.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek