Fogzási fájdalom

Ha két kismama összetalálkozik, az elsők között hangzik el a kérdés, hogy jön-e a már a foga a babának, és nyűgösködik-e miatta? 6 praktika a nagyvilágból.

Persze a fogzás szintén az a kérdéskör, amelyhez mindenki hozzá tud szólni, és képes jobbnál-jobb kért vagy kéretlen tanácsot adni.

Mi most összegyűjtöttük, hogy hol, melyek a bevált ősi receptek a babák fájdalmának enyhítésére.

 Japán: A hagyományos módszer egy faragott fa karika volt, melyet a babának adtak, amikor megkezdődött a fogzás. A mai modern változatban természetes alapanyagú fogzási gyűrűt alkalmaznak, melyet méhviasszal vonnak be.

 Németország: Évszázadok óta ropogós, kissé édes pirítóst vagy kekszet adnak a kicsinek, melyet kétszer sütnek. Vagyis a toast kenyeret szeletekre vágják, ízesítik majd újra megsütik.

 India: Mi más lenne a csodaszer, mint egy fűszerekből, gyógynövényekből álló készítmény? Őrölt szegfűszeget vízzel elkeverve kenhető pasztát készítenek, melyet tiszta kézzel a baba fájó, érzékeny ínyére kennek. Másik változatban pórsáfrány olajba néhány csepp szegfűszeg illóolajat cseppentenek, melyet minden alkalommal alaposan összekevernek és így alkalmazzák.

 Kína: A hagyományos kínai orvoslás (TCM) az akupunktúra és az akupresszúra módszerét használja a fogzási fájdalmak enyhítésére is. A TCM szerint az energiacsatornák, azaz a meridiánok az ínyt összekapcsolják a gyomorral és a vastagbéllel. Amennyiben ezekben a csatornákban megreked az energia irritáció és ínygyulladás alakulhat ki. Az energiapontok masszírozásával azonban segíthetünk az energiaáramlás helyreállításában.

 Franciaország: 1961 óra minden francia csecsemőt Sophie a zsiráf szabadít meg a fogzási kínoktól. Sophie egy természetes gumiból készült állatka, melyet úgy terveztek meg hogy mindene biztonságosan rágható, szájba tömködhető legyen, így segítve a babákat.

 Balti országok: Az észt, a lett és a litván csecsemők egy borostyán nyakláncot kapnak fogzás idején. A nyaklánc köveiben található természetes borostyánkősav a meleg bőrön keresztül felszívódva fejti ki jótékony hatását. A balti térség igen gazdag a lánc alapanyagaiban, így már évszázadok óta használják ezeket a köveket, melyek természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását természetgyógyászok is elismerik. Ezt a módszert mindenhol alkalmazzák, ahol a borostyán természetesen formában előfordul.

Ősi és modern rágókák, gyógyító kövek, édes pirítós, segítenek?
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek