Érzékeny csecsemők

Nem mindegy, hogy milyen hangon szólunk, beszélünk kisbabánk környezetében. A legújabb kutatások szerint, már a három hónapos babák is meghallják az érzelmi különbségeket a hallott beszédben.

Egy vizsgálatban 21 alvó csecsemő agyi aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó (fMRI) segítségével, miközben különböző típusú hangokat játszottak le nekik. A brit King’s és a University College London kutatói szerint eddig tisztázatlan volt, hogy mikorra fejlődik ki az emberi agy annyira, hogy képessé válik a hangokat és érzelmeket feldolgozni.

Arra is választ keresnek a tudósok, hogy miben tér el az autista és nem autista agy fejlődése.

Az alvó csecsemőknek a vizsgálatban érzelmekkel teli hangokat játszottak le magnófelvételről – például nevetést, sírást -, majd olyan háttérzajokat is, mint a vízfolyás vagy a játékok zöreje. Úgy találták, hogy amikor emberi hangokat játszottak le, a babáknál – ezeket hallva – aktiválódott a temporális kéreg, amely a felnőtteknél is aktívabb ilyenkor. A csecsemők agyának limbikus rendszere erőteljes választ adott a negatív vagy szomorú hangokra, ám nem tett különbséget a semleges és boldog hangok között.

Ez a felfedezés alapvetően előmozdítja a csecsemőkori fejlődés megértését” – véli Declan Murphy, a King’s College London munkatársa. Az eredmény arra utal, hogy már a korai agyi fejlődési szakaszban is vannak az agynak specializálódott területei.

A csecsemők az eddig hittnél korábban, már három hónapos korukban reagálnak az emberi hang által közvetített érzelmekre. Brit tudósok szerint, nem árt figyelnünk a hangunkra!
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek