Család újratervezve

Ahogyan a válások száma is nő, úgy egyre nagyobb valószínűséggel találkozhatunk olyan keverék családokkal, ahol az egyik szülő biológiailag nem édes-szülője a gyerekeknek. Ez a furcsa helyzet gyakran a felnőtteket is megviseli, mit élnek át ilyenkor a kicsik?
Nagy szerepet játszik a kötődés mélységének kialakulásában, hogy a gyerekek életének milyen szakaszában következik be a változás. Ezért és persze számtalan más okból is, minden család helyzete más és más. A nevelőszülőkkel való kapcsolatépítés már csak azért is különbözik a többi kapcsolattól, mert amíg a legtöbb esetben mindenki eldöntheti, hogy kinek milyen szerepet szán az életében vagy, hogy egyáltalán szán-e szerepet, addig az újonnan érkező családtaggal való kapcsolatra rátelepedhet a kényszeres nyomás: jó viszonyt kell kiépíteni vele. Az együttélés miatt és azért is mert a másik szülőnek fontos, hogy gyermekei jó viszonyt ápoljanak választottjával.
Nem igazán lehet általánosítani helyzetet, egy dolog biztos: rengeteg érzelem fog kavarogni a nagyobb gyerekekben. Fontos, hogy ezeket ne nyomják el, hanem nézzenek velük szembe. Legyen szó akár zavarodottságról, dühről vagy a szülők iránt érzett hűséggel kapcsolatos zavaros érzelmekről. Muszáj ezeket átbeszélni, és ha bármilyen kérdés vagy kétely felmerül a kicsikben, azt azonnal tisztázni. Ne felejtsük el azt sem, hogy mások az érzelmi igényei egy 2 évesnek és megint mások egy 13 évesnek. Tíz éves kor alatt a változásokat talán jobban fogadják, elfogadóbbak egy új felnőttel szemben, ugyanakkor gyakran érzik úgy, hogy versenyezniük kell a szülők figyelméért. És ami a legfontosabb: sokkal nagyobb igényük van a napi szintű kapcsolatra, mint az idősebb korosztálynak. A 10 és 14 éves kor közti időszak a legkényesebb egy új család kiépítésére, 15 éves kor felett pedig már inkább magányra, elszeparáltságra vágynak a fiatalok, ezért nagyobb távolságot tartanak az új családtaggal. A legtöbb konfliktus abból adódhat, hogy sem a gyerekek, sem pedig a nevelőszülők nem tudják igazából, hogy milyen szerep jut nekik az új családban. A kommunikáció a kulcsszó, ha nincs elhallgatva semmi, könnyebb tisztázni bármilyen helyzetet.
A napi kapcsolat, még akkor is, ha gyakran nagyon nehezen, de segít elmélyíteni a viszonyt. Így azok a szülők vagy mostohaszülők hátrányból indulnak, akik csak ritkábban találkoznak a gyerekekkel.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek