Benedek Elek születésnapjára

Ezen a napon, igaz 155 évvel ezelőtt, szeptember 30-án született Benedek Elek, országunk nagy mesemondója. A népmese napjáról.

Az író, újságíró a gyerekeknek és a fiataloknak szentelte munkásságát. Szerkesztett gyermekújságot, rengeteg mese és ifjúsági regény került ki kezei közül. Ennek köszönheti, hogy nevét még ma is a legkisebb korosztálytól, a legnagyobbakig, mindenki ismeri.

A 155 éve született székely mesemondó, lapszerkesztő és irodalomszervező, Benedek Elek, akinek tiszteletére Kisbaconban, szülőfalujában 1969-ben emlékházat is emeltek.

Az író meséi nélkül egyszerűen lehetetlen felnőni, a Többsincs Királyfi, a Gyöngyvirág Palkó, a Világszép Ilonka csak pár ismerősen csengő cím a rengeteg közül.

Szerencsére 2009-ben, amikor Elek apó születésének 150. évfordulóját ünnepelte az ország, újra fényesre polírozták a rendezvények és a könyvkiadások a kissé megfakult emlékezetét közkedvelt gyermekírónknak. Így ma már elérhető a Benedek Elek összes, de számtalan mesét az interneten is megtalálnak a modern szülők. Ezért mégis: az élmény a gazdagon illusztrált jó illatú vaskos kötetekkel teljes.

Kevesen tudják a közkedvelt szerzőről, hogy a versek világa sem volt idegen a számára, ezekben is a fiatalok nevelésére fókuszált, ugyanakkor egyes darabjai bátran megállnák a helyüket a felnőtteknek készült gyűjteményében is.

Tehát bátran vegyenek elő egy Benedek Elek könyvet a polcról, hívják össze a családot és kezdődhet az esti mesemondás. Talán kell is a bíztatás a mesemondónak, mivel még életében, visszatekintve pályájára, 1901-ben szerényen nyilatkozott életművéről, magát csak közvetítőnek tartotta: „A magyar népé ezért az érdem elsősorban. Az ő lelkének kincsei e mesék. Én csupán a nép mesemondó fia vagyok. Köszönöm, hogy hallgatjátok mesemondásomat.”

Olvasásra fel!
Benedek Elek:
Dal a szeretetről
…(Részlet)

Hol ringott bölcsőd: palotában,
Vagy kis kunyhóban, sose kérdem,
Itt vagy ott, egy az valójában,
Ez nem szégyen, az meg nem érdem.
Más, amit kérdek tőled, gyermek,
Nézz a szemembe s úgy felelj meg:
Van-e szívedben szeretet?
Köztünk barátság így lehet.
.
Igaz szívvel ha tudsz szeretni,
Jöhetsz velem kéz-kézbe térve,
Csöpp szeretetért én tengernyi
Szeretetet adok cserébe.
Nincs gyűlölség, ahol én járok,
Be van temetve minden árok,
Mely embert s embert valaha
Egymástól elválaszt vala.
.
Ahol én járok, gazdag ember
Nincs, ámde szegényt sem találtok;
Kedve és tudás kit hova rendel,
Ott dolgozik, s nem hallasz átkot.
Erős a gyengét gyámolítja,
Senki a másét nem áhítja:
Kinek munkán a tenyere,
Mindég puha a kenyere.

Benedek Elek születésnapjának alkalmából ünnepelünk: 154 éve született a magyar gyermekirodalom megteremtője.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek