Bárányhimlő: az a legjobb, ha hamar átesik rajta?!

A közvélekedés szerint az a legjobb, ha egy gyerek hamar átesik a bárányhimlőn. Ezt elősegítendő a beteg kicsik szülei még bárányhimlő partikat is adnak, hogy a többiek se maradjanak ki ebből a „jóból”. Azonban az korántsem bölcs ötlet.

A bárányhimlő egy varicella zooster nevű vírus okozta betegség, amely leggyakrabban a gyerekeket érinti, Magyarországon évente több tízezer gyerek betegszik meg benne. A nagyon nagy számnak az is az oka, hogy egy kifejezetten ragályos kórról van szó, tehát a vírust hordozók jó eséllyel fertőznek meg mindenkit a környezetükben. A vírus a nyálban és az apró hólyagokban is megtalálható, így köhögéskor, tüsszentéskor, evéskor-iváskor vagy épp vakarózáskor szép számmal tudnak kiszabadulni és újabb áldozatot keresni.

A bárányhimlő tünetei jól ismertek, az enyhe láz, rossz közérzet mellett leginkább a törzsön és a fejen újabb és újabb csapatokban megjelenő apró, piros folt közepén üldögélő, rettenetesen viszkető hólyagokról lehet felismerni.  Ezek a tiszta hólyagocskák, ha nem vakarják el őket, néhány nap alatt zavaros belsejűekké válnak, majd megnyílnak és pörkké száradnak – ekkor már nem tartalmaznak fertőzésre kész vírusokat.

Az esetek legnagyobb részében a betegség néhány hét alatt elmúlik, komolynak nem tűnik, a fő problémának a család a viszketés kezelését szokta megélni. Azonban tudni kell, hogy a szelíd bárány néha farkasnak bizonyul: nem ritkák a súlyos, sokszor életveszélyes szövődmények sem!

Ezek kiváltásáért részben a varicella zooster vírus felelős: károsíthatja az agysejteket, (átmeneti) járászavart vagy agyvelőgyulladást okozva, de megtámadhatja a szívizmot, a májat, a tüdőt is. A másik ok, ami miatt a betegség gyakran zajlik szövődményes formában az az, hogy a megnyíló bőr- és nyálkahártya hólyagok behatolási kaput jelentenek baktériumok számára is, így az enyhe bőrfertőzéseken túl súlyos, mélyebb szövetekbe vagy a véráramba törő bakteriális fertőzések is kialakulhatnak.

A bakteriális felülfertőzések kivédése érdekében rettentően fontos, hogy a bőrt tisztán tartsuk. Érdemes a beteg gyereket rendszeresen lemosdatni, ez a viszketést is enyhíti. A hólyagokat csak fertőtlenítő oldattal szabad bekenni, viszketés-csillapító krémmel, kenőccsel, rázókeverékkel szigorúan tilos! Érdemes a picik körmét egészen rövidre vágni és résen lenni, hogy nem vakargassa magát: meg kell érteni, hogy nem az a legfőbb szempont, hogy „csúnya lesz, ha elvakarod”, hanem hogy nagyon súlyos betegségek következhetnek egy-egy bőrsérülésből.

A bárányhimlő következményei ellen leghatásosabban azonban oltással védekezhetünk, az egy éves kor után ajánlott oltás a tapasztalatok szerint a megbetegedések mellett a szövődmények számát is kifejezetten csökkenti.           

Az átvészelt bárányhimlő után akár évtizedekkel is fellángolhat a betegség: ekkor már más formában, övsömörként látjuk viszont. A legtöbbször a törzsön észlelt övszerű zsibbadás, súlyos fájdalom mellett a hólyagos kiütések csíkban jelennek meg.

A bárányhimlő tehát nagyon ragályos, könnyen elkapható vírusfertőzés, amely a legtöbb esetben néhány hét alatt nyomtalanul múlik el – azonban nagyon súlyos szövődményeket is hozhat magával, így nem érdemes átesni rajta minél előbb: a védőoltás sokkal biztonságosabb védelmet ígér.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek