Balkezesek világnapja

Eszközök bal kézre szabva - pro. Szerencsére most már semmi szükség az átszoktatásra, sőt, különböző eszközökkel segíteni is lehet a bal kézzel való boldogulást. Lássuk a leghasznosabbakat!

Egy amerikai szervezetnek köszönhetjük, hogy 1992 óta minden évben augusztus 13-án megünnepeljük a Föld népességének csaknem 15 százalékát kitevő emberek csoportját: a balkezeseket.

Innentől kezdve folyamatosan egyre nagyobb figyelmet kapott ez a kisebbség, ennek köszönhetően egyre több kifejezetten a számukra készült használati tárgyat vásárolhatunk. Bár első ránézésre a ceruzák és a tollak egyenesek, ezért a laikusok azt gondolhatják, hogy nincs szükség arra, hogy balkezes változatokat gyártsanak. De a balkezes gyermekek és felnőttek másképpen fogják az írószerszámokat, ezért sokszor görcsösen, kényelmetlenül tartják a hagyományos tollakat, ceruzákat. Ezt felismerve hozzá is láttak a fordított íróeszközök gyártásába, amiken sokkal kényelmesebb fogás esik.

Az íróeszközök már csak azért is rendkívül fontosak, mert a kicsik legelőször ezt kezdik el használni, ha pedig ez elsőre nem kényelmes számukra, akkor gyakran elmehet a kedvük a rajzolástól vagy az írástól. Később persze nem árt, ha tudnak hagyományos íróeszközt is használni, hiszen nem mindig lesz lehetőség a balkezes ceruzákhoz, tollakhoz hozzájutni.

A ceruzák és tollak mellett filceket is találunk a piacon, amiket egy gumipöttyökkel ellátott háromszög alakú műanyag borítás fed, ezzel is segítve a balkézzel írókat.

Szerencsére az a tendencia már a múlté, hogy a gyerekeket minden áron a jobb kézzel történő írásra akarják ösztönözni, ennek jegyében már a hétköznapi írószerboltokban is megtalálhatók az egyszerűbb, kifejezetten balkezeseknek készült írószerszámok. Ha ezeket beszereztük, jobb, ha nem a hagyományos spirálozott füzetet vásároljuk meg melléjük: a balkezes spirálfüzetben felül található a spirálozás, ennek köszönhetően nem akadályozza az írást. De már megjelent a piacon az írás- és képességfejlesztő gyakorlófüzet a balkezes óvodás korosztály részére. Ezeken felül létezik balkezes ceruzahegyező, ami lehetővé teszi, hogy ne a bal kézbe kelljen illeszteni a hegyezőt, és a jobb kézzel tekerni azt előre, hanem éppen fordítva. Létezik még speciális vonalzó és olló, sőt konyhai eszközök garmadája is a balkezesek számára, valamint a számítógépes eszközök közül a balkezes egér teszi kényelmesebbé a már nagyobb balkezes gyerekek életét.

A balkezesség világnapjának alkalmából megnéztük, milyen hasznos eszközök állnak a kisgyerekek rendelkezésére, ha a bal kezüket használják.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek