Az ülés lépcsőfokai – hogyan segíthetjük a picit?

 A baba önállósodásában, mozgásfejlődésében a stabil ülés az egyik legnagyobb lépcsőfok, amelyet minden szülő izgalommal vár. 

Néhány baba már 4 hónapos korban, néhányan pedig csak 9-10 hónapos korban ülnek önállóan - bár utóbbi esetben sok szülő már aggódni kezd, mindkét időpont teljesen normális. Siettetni, pl. etetőszékbe tenni, amíg ő maga nem tud ülni, semmiképpen sem szabad.

Hasznos azonban ismerni, hogyan támogathatjuk a kicsiket a fejlődés ezen szakaszában. Az üléshez olyan nagymotoros készségekkel kell már rendelkezni, mint a fej és a nyak viszonylagos egyensúlyban tartása, felemelése, és a hátizmok megfelelő erőssége. Ebben a hason töltött idő, játék segíti a legjobban a babákat. Sok baba inkább háton játszik, ilyenkor érdemes az idő felében hasra tenni őket, így ösztönözve a fontos izmok fejlődését. Először persze nem fogja szeretni, de a hason töltött idő nagyon fontos számára. C-betű alakú, vagy holdpárnákkal lehet támogatni a kicsit a mellkasa alatt.

Amint elég stabilan tudja tartani a nyakát és a fejét, kb. 6 hónapos korra a legtöbb baba már tud 2-3 másodpercet önállóan ülve tölteni. Eleinte még két kézzel támaszkodik, hogy a törzse egyensúlyban legyen, amikor pedig felegyenesedik, gyakori a hátrafele esés (tulajdonképpen a feje húzza le, ezért fontos figyelni, hogy ne túl kemény felületen vagy kövön koppanjon a kobak).

Mivel a babák imádják magukat a tükörben nézegetni, érdemes tükör elé ültetni, ahol, ahhoz, hogy lássa magát, fel kell egyenesednie, ezzel is erősítve a törzsizmokat.

Az üléshez azonban nem csak izommunkára, de az egyensúlyozás elsajátítása során agymunkára is szükség van. 6 és 12 hónapos kor között az energia 50 százalékát az agy használja fel, amelynek a szénhidrát a legfontosabb üzemanyaga. Ám fontos, hogy ehhez az energiához természetes forrásból jusson hozzá a pici és ne finomított cukrokból. A hozzátáplálás során a finomított cukortól mentes tejpépek bevezetésével természetes forrásból (gabonából, gyümölcs- és tejcukorból) is biztosíthatjuk azt az energiát, ami a testi, szellemi fejlődéshez és az egyre több mozgáshoz szükséges. Mindezeken felül A-, C- és D-vitamin tartalmuk az immunrendszert, vastartalmuk pedig a kognitív fejlődést támogatja.

Kíváncsi vagy, gyermeked elegendő vashoz, D-vitaminhoz jut-e? Próbáld ki kalkulátorainkat!

Szerző:

Kapcsolódó cikkek