Az anyatej tárolása

Sok kismama a kezdeti nehézségek után, a bőség zavarával kell, hogy szembenézzen. Teljesen természetes, hogy a felesleges anyatejet egyszerűen szíve kiönteni a mosogatóba. Mikor érdemes eltenni, hogy készítsük elő?

A szoptatás ideális esetben már a szülőszobán, a baba születésének első perceiben megkezdődik. Ekkor még ún. kolosztrumot vagyis előtejet szopizik a baba. Az első gyötrelmes napokban néhány milliliter is eufóriát okoz, majd a baba igényeihez mérten változik a tej minősége, állaga és mennyisége is. Az előtejes időszakot követi amikor hétköznapiasan mondva bedurran az anya melle, vagyis ugrásszerűen megnövekedik a tej mennyisége. A mellek megduzzadnak, keménnyé és fájdalmassá válnak, feszülő kellemetlen érzést okoznak. Ráadásul ebben az állapotban a baba is nehezebben tudja bekapni a mellbimbót, ami további fájdalmat okoz, és a babát is elégedetlenné teszi. Ajánlatos ilyenkor beszerezni egy mellszívót, ami sokat tud segíteni.
Egyrészt, ha túl sok a tej érdemes szoptatás előtt lefejni belőle egy kicsit, ezáltal csökken a feszülés, jobban be tudja kapni a baba mellbimbót. Másrészről fejéssel tudjuk serkenteni a tejtermelést, ami az első időszakban fontos lehet annak érdekében, hogy minél tovább tudjunk szoptatni. Harmadrészt pedig megelőzhető vele az anya tejlázas állapota, ami akár a szoptatás végéhez is vezethet.
Tapasztalat szerint az első néhány hónapban jó ha szopást követően lefejjük a maradék tejet, mert ezzel arra késztetjük a szervezetet, hogy növelje a mennyiséget. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha szoptatásonként felváltva kínáljuk egyik vagy másik mellett, vagyis abból is le kell fejni a tejet, amelyikből nem evett a baba. A lefejt tejet aztán betárazhatjuk a mélyhűtőbe, hogy szükség esetén hozzá tudjunk nyúlni.
Ezt követően úgyis beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, és azt tapasztalja az édesanya, hogy ha a baba enni kér, ráteheti az érzésre üres mellre is, a szopó mozdulatok hatására megtörténik a belövellés és máris folyik az éltető nedű a babának, pont annyi amennyire szükség van.
Milyen a jó mellszívó?
-    Használhat kézi vagy elektromos verziót, de megtanulhatja a segédeszköz nélküli kézi fejés technikáját is. A kézi mellszívó mellett az az érv szól, hogy alaposabban lehet vele kifejni a tejet, lényegesen olcsóbb és a tisztán tartása is könnyebb, tekintettel arra, hogy minden része sterilizálható.
-    A hagyományos kézi fejés technikája a legtermészetesebb, nem kell hozzá más csak egy steril tároló, viszont elég fárasztó tud lenni és az első időkben fájdalmas is. Ha valaki nem tudja a helyes mozdulatokat.

Meddig tárolható az anyatej?
Az első és legfontosabb szabály, hogy csak az az anyatej tárolható, amelyet megfelelő steril eszközökkel fejtek, steril edényben tárolnak, megfelelő körülmények között. Ha úgy alakul, hogy utazás közben, azonnali hűtési lehetőség nélkül, nem tiszta helyen, tiszta kézzel történt a fejés, akkor öntse ki a tejet. A fejés mindig hasznos emiatt ne hagyja ki, de a tejet ne őrizze meg.
Hűtőszekrényben 4-5 fokon 24 órán át tárolható. A hűtőszekrény fagyasztójában ne tárolja, csak fagyasztó ládában, -20, -25 fokon maximum 3 hónapon át. A fagyasztásra fokozottan igaz, hogy csak valóban baktériummentes anyatejet tegyen el. A szakemberek összességében nem ajánlják a fagyasztást, mert sérül az összetétele, és mind a le- mind pedig a kifagyasztás folyamán sok a fertőződés veszélyének lehetőség.
Otthoni körülmények között tárolt anyatejet csak saját gyermekének kínálja, más babának ne adjon belőle!

„Tapasztalat szerint az első néhány hónapban jó ha szopást követően lefejjük a maradék tejet, mert ezzel arra késztetjük a szervezetet, hogy növelje a mennyiséget.”
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek