A lázgörcs

Sok tévhit, féligazság él a köztudatban a görcsökkel kapcsolatban.Mit érdemes tudni és mit kell tennie a szülőnek?

Az epilepsziát a középkorban „szent betegségnek” nevezték –az epilepsziásokat  titokzatosság és borzongás veszi körül sokszor ma is. Itt a gyerekkorban leggyakoribb és legbarátságosabb epilepsziás rohamfajtáról, az egyszerű  lázgörcsről lesz szó.

Az epilepsziás rohamok megértését segíti, ha tudjuk, mi történik az agyban egy-egy tervezett mozdulat végrehajtása során. Az egyes izomcsoportok működését szabályozó idegsejtek csoportjainak megfelelő ritmusban és sorrendben kell aktivizálódni, mozgási parancsot adni. A kéz ökölbe szorításához a tenyér izmait összehúzódásra kell bírni, míg a túloldalon levő, a kézfej kifeszítéséért felelős izmoknak el kell lazulniuk, hogy ne akadályozzák a mozdulatot. Ehhez a mozgató idegsejtek egy részének aktívan kell impulzusokat küldeniük az idegpályákon keresztül a tenyér izmaihoz, míg a kézhát izmaihoz nem szabad, hogy „dolgoztató” jel fusson be az idegeken. Hogy ez olajozottan menjen, a feszítő és a hajlító izmokat beidegző agyi sejtek között is van kapcsolat, így már a ”tervezési szakaszban” tudják egymást figyelmezetni, hogy épp mi a feladat.  Ez a kapcsolat nem csak az ellentétes izomcsoportok között van meg, de a testet mozgató összes idegsejt kapcsolatban áll egymással különböző idegpályákon keresztül. Sőt, nem csak a mozgató sejtek, de a látásért, egyensúlyozásért, gondolkodásért, emlékezésért stb. felelős idegsejtek is „be vannak huzalozva”. Ez a sokszoros kapcsolat teszi lehetővé a test tervezett és irányított, harmonikus mozgását – de ez „tehet” arról is, hogy egy idegsejt-csoport rendellenes működése átterjedhet a többiekre is, és akár az egész testet megrázó és közben eszméletvesztést is okozó görcs alakulhat ki.

Kisgyermekkorban az egyes mozgások megtanulása (megfogás, fordulás, felülés, kúszás, felállás, stb.) közben alakulnak ki ezek az idegi kapcsolatok – ebben az időszakban különösen könnyen alakulnak ki hibás működésű rendszerek.  Például egy fertőzés, lázas betegség is kiválthatja az idegsejt-csoportok rendezetlen aktivitását.

Leggyakrabban hurutos betegség elején, a láz felfutó szakában láthatunk úgy nevezetett egyszerű lázgörcsöt. Ez generalizált, tehát az egész testre kiterjedő izomrángásokkal járó epilepsziás roham, amely legfeljebb öt perc alatt spontán és nyomtalanul elmúlik. Utána a kicsi rendszerint mélyen elalszik, ekkor már nyilvánvalóvá válik, hogy lázas is. Fontos, hogy a rosszullétek láztalan állapotban nem ismétlődnek meg és hogy semmilyen későbbi következményüktől nem kell tartanunk. Érdekes módon a lázgörcsre való hajlam a családon belül ismétlődni szokott.  Nem szabad szem elől tévesztenünk azonban azt, hogy a láz mellett kialakuló görcsroham idegrendszeri fertőzés tünete is lehet illetve, hogy a láz „valódi” epilepsziás rohamot is provokálhat, tehát nem minden láz mellett jelentkező görcs alkalmi roham. (Az „alkalmi roham” elnevezési arra utal, hogy olyan görcsről van szó, amely nem epilepszia betegség tünete, hanem valamilyen jól megfogható ok – jelen esetben láz – váltotta ki.) Azt is tudnunk kell, hogy az idegrendszer korábban említett érzékenysége is csak egy bizonyos életkorban magyarázhatja a nagyobb görcshajlamot.

Tehát: ha hat hónaposnál idősebb, de öt évesnél fiatalabb gyermekben valamilyen betegség elején, 38 fok feletti láz kapcsán egész testre kiterjedő görcsöt látunk, amely öt percnél nem tart tovább, akkor a legvalószínűbb, hogy egyszerű lázgörccsel van dolgunk.

A kórisme biztos felállításához egy alapos általános gyermekgyógyászati vizsgálat és esetleg vérvétel szükséges – tehát ha nincs gyanú sem idegrendszeri fertőzésre, sem valódi epilepszia betegségre vagy más neurológiai kórképre, sem EEG (elektroencefalogram), sem képalkotó vizsgálat elvégzése sem indokolt.

Az egyszerű lázgörcs általában ismétlődni szokott – így ha a kicsinek egyszer már volt lázgörcse, számítani kell rá a következő betegség kapcsán is. Fontos teendő ilyenkor a gondos és korai (már hőemelkedésnél kezdett) lázcsillapítás, ezzel kivédhető egy újabb rosszullét. Ha mégis megismétlődik a roham, görcsgátló gyógyszert kell beadni a gyermeknek: ez szerencsére nagyon praktikus, végbélbe adható formában kapható, így nem kell attól tartanunk, hogy az öntudatlan kicsi nem tudja lenyelni.

Bármennyire riasztó tehát egy lázgörcs, megfelelően felkészülve jól kezelhető és bízhatunk benne, hogy a gyermek kinövi és később semmilyen következményével nem kell számolnunk.

Nem kell megijedni a lázgörcstől, inkább maradjunk higgadtak, és kövessük a szakember tanácsait.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek