A külön altatott babák félnek a fürdetéstől

Bár az önállóságra nevelés, a individualista lét manapság egyre divatosabb, mégis az derül ki, hogy a emberi lélek fejlődésére rossz hatással van a szeparáció. NE engedjünk a divatnak, az altatásban sem!

Azok a csecsemők, akik nem a szüleikkel alszanak egy szobában, a többieknél nagyobb mértékű stresszt élnek át fürdetéskor – derül ki Carolina de Weerth, a Radbourgi Egyetem munkatársának kutatásából, melyről a Psychoneuroendocrinology című folyóirat szeptember 30-i számában jelent meg összefoglaló.

A biológus de Weerth és társa, Marieke Tollenaar 163 csecsemőt és édesanyjukat vizsgálta, akik naplót vezettek a gyermek első két hónapjáról, feltüntetve, hol és mennyi ideig aludt a baba. A kicsik egynegyede szinte mindig külön szobában töltötte az éjszakát, 40 százalékuk pedig rendszerint együtt aludt a szüleivel. A többiek néha egyedül, néha a felnőttekkel aludtak.

A nap két különböző időpontjában megmértük a kolisztirol (a stressz alatt termelődő hormon) mennyiségét a csecsemők nyálkahártyájában. Az egyik időpont közvetlenül a fürdetés előtt volt.” – számolt be de Weerth.

Azt tapasztalták, hogy a külön alvó gyerekek szervezetében fürdés előtt ennek mennyisége 40 százalékkal magasabb volt, mint a többieké. Ez az első kutatás, amely a kisbabák körében vizsgálta az alvás helye és a stressz mértéke közötti összefüggést. A nagyobb szorongásnak az lehet az egyik oka, hogy ha külön alszik a csecsemő, a szülei csak később észlelik, ha szüksége van rájuk. “Akik egy helyiségben vannak a gyerekkel, hamarabb felfigyelnek arra, ha nyöszörögni kezd, vagy máshogy jelzi, hogy nem érzi jól magát. A külön szobában altatott baba azonban csak olyan “drasztikus” jelekkel tudja magára felhívni a figyelmet, mint a sírás, mivel az azt megelőző jelzésekre nem érkezik válasz.” – magyarázta a szakember, aki szerint így nem alakul ki a kicsiben az érzés, hogy bármikor megnyugodhat a szüleinél. Ez az olyan események alatt érzett hangulatukra is kihatással lehet, mint a fürdetés. Azt azonban a kutatók sem tagadják, hogy már kiskorban meg kell tanulni kezelni a feszültséget.

Teljesen normális jelenség, hogy a babák kolisztirol-szintje fel-le ugrál a nap folyamán. Ez csak akkor probléma, ha krónikus stresszt élnek át, amiből lassan nyugszanak meg” – vélekedett de Weerth. A szakemberek most azt vizsgálják, van-e a külön altatásnak hosszabb távú hatása, amely a nagyobb gyerekeknél jelenik meg.

Szerző: Forrás: MIPSZI

Kapcsolódó cikkek