A koszmó

Nem pontosan ismert, hogy mitől alakul ki a kisbabák fején látható pikkelyes felrakódás, a koszmó. Türelmes és gondos olajos áztatással-dörzsöléssel az esetek nagy részében jól eltávolítható, csak ritkán van szükség ennél agresszívabb kezelésére.

A koszmónak nincs sok köze a koszhoz: latin neve szerint tejkérget jelent. Azért találó ez az elnevezés, mert jól jellemzi az elváltozást. A koszmó ugyanis a néhány hónapos kisbabák fején szokott először megjelenni és valóban fakéregszerűen fedi elsősorban a hajas fejbőrt. Kialakulásának okai nem teljesen ismertek, szoptatott babánál az anyatej zsírtartalma, az anyai hormonok hatása játszhatnak szerepet benne, de tápszert fogyasztó kicsiknél is látható, ami arra utal, hogy esetleg a fejbőr vérellátásának, a faggyúmirigyek működésének vagy épp egyes enzimeknek kell kórokozó szerepet tulajdonítanunk. A lényeg, hogy a faggyúmirigyek túl sűrű váladékot termelnek, ami rátapad a bőrre és nem engedi a külső, elhalt hámsejteket leválni. A koszmós pikkelyeket tehát ezek a zsíros váladékkal átitatott elhalt hámsejtek alkotják.

A jelenség igen gyakori, minden második babán megjelenhet és akár még kétéves korban is találhatunk belőle egy-egy területen. Legtöbbször a hajas fejbőrön, a szemöldökök vonalában és a fülek mögött alakul ki, formája a korpázó hámlástól a páncélszerű sárgás-zsírosfényű sapkáig sokféle lehet.  Nem súlyos betegségről vagy kórjelenségről van tehát szó, azonban mindenképp foglalkozni kell vele, mert a koszmós pikkelyekben könnyen megtapadhatnak gombák, illetve az alatta levő bőrterület és hajhagymák is károsodhatnak.

Kezelése sem bonyolult, viszont sok türelmet igényel. Elsősorban olajjal (leginkább patikai napraforgóolajjal) érdemes a területet alaposan bekenni, akár egy cérnasapkát is ráhúzhatunk egy időre az olajos fejecskére, így még hatékonyabb az olajos oldás. Utána nedves vattával, puha szivaccsal a fellazult pikkelyek nagyrészt ledörzsölgethetők. Segíthet, ha a nedves vagy olajos hajat „átgereblyézzük” babafésűvel. Ezt többször ismételhetjük, nem feltétlenül kell egyszerre minden pikkelyt eltávolítani.

Ha a „páncél” nagyon vastag és ellenáll az olajozásnak, valamilyen szalicilsav tartalmú készítmény segíthet leoldani a faggyús-szaruréteget.

A türelem nagyon fontos, sosem napok alatt kell megoldani a problémát, és ráadásul számíthatunk rá, hogy vissza-vissszatérhet még az elváltozás. Az erőszakos kapargatás vagy túl erős hatású „koszmóoldószer” bánthatja az ép bőrt vagy irritálhatja a baba szemét. Nem kell sietnünk, hiszen a picit biztos, hogy nem zavarja a koszmó, nem viszket, nem fáj alatta a bőre.

A koszmó néhány hónapos kortól egy-két éves korig megjelenthet a baba bőrén, elsősorban a hajas területen, a szemöldökök vonalában. Kezelésére könnyen elérhető módszerek vannak, amelyek egyik legfontosabb eleme a türelmes dörzsölgetés alapos olajozás után.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek