A kéz-láb-szájbetegség

Általában tavasszal, nyár elején okoz a bölcsődékben, óvodákban kisebb járványokat a kéz-láb-szájbetegség, ez a meglehetősen barátságos, de sok bosszúságot okozó fertőzés.

Az orvosi nevén stomatitis vesiculosa epidemica egy olyan fertőzés, amelyet többféle vírus is okozhat: leggyakrabban a Coxsackie A16-nak (CVA16) nevezett típus hatására alakulnak ki a jellegzetes tünetek. A betegség leggyakrabban ötéves kor alatti gyerekeket érint. A kicsi belázasodik, étvágytalan, nem érzi jól magát, majd legtöbbször másnapra megjelennek a jellegzetes szürkés-fehér hólyagos kiütések a kezein (a tenyereken is), a lábain (a talpakon is), a fenekén, szájában pedig (a nyelvén, garatívén is) először piros pöttyök látszanak, amelyek később hámfosztottá válnak.

Annyiban beszélhetünk „barátságos” betegségről, hogy a fenti tüneteken kívül ritkán van súlyosabb szövődménye a kórnak: a beteg gyerek illetve a szülők azonban általában nemigen örülnek ennek a barátságnak, ugyanis különösen a szájban levő elváltozások igen fájdalmasak tudnak lenni. Emiatt a kicsik nem szívesen esznek, nem is isznak, így a kéz-láb-szájbetegség nem ritka szövődménye épp a kiszáradás szokott lenni – ami egy lázas betegségnél a koranyári kánikulában viszonylag hamar kialakulhat, ha nem sikerül elég folyadékot a betegbe könyörögni.

Kezelésekor épp ezért leginkább erre a feladatra kell koncentrálnunk, a vírusfertőzést ugyanis a szervezet maga is hamar legyőzi.  A fájdalomcsillapító, hűtő, fertőtlenítő szájecsetelők, spray-k, cukorkák, öblögetők közül a gyerek ügyességének megfelelően válasszuk ki azt, amelyikkel a leghatékonyabban és a legbiztonságosabban tudjuk kezelni. Segíthetünk azzal is, ha kifejezetten hideg innivalót (vizet) vagy akár jégkockát kínálunk szopogatásra. Az innivalókból, teából, szörpből is készíthetünk jégkockát, viszont számítsunk rá, hogy a gyümölcslevek savanyúságuk miatt inkább kellemetlenek. Kínáljunk nem savanyú gyümölcsöt, sőt, ez abba a ritka betegségcsoportba tartozó kórkép, amiben kifejezett orvosi javallata van a fagylalt vagy jégkrém-fogyasztásnak. Azzal is lehet ravaszkodni, hogy szívószállal sokszor könnyebben iszik ilyenkor a kicsi, hiszen akár maga a szájnyitás is fájdalmas lehet, ráadásul a szívószállal a szájüreg „érintetlenebb” része felé irányíthatja az innivalót.

Magas láz, kifejezett fájdalmak esetén láz- és fájdalomcsillapító tabletta, szirup – vagy a lenyelés nehézsége esetén kúp adására is szükség lehet. 

A panaszok enyhítése mellett nagyon fontos törekedni arra, hogy a beteg ne adhassa tovább a fertőzést. Mivel a vírus jelen van a hólyagokban, a légúti váladékban, a nyálban és a székletben is, ráadásul általában közösségbe járó kisgyerekek betegszenek meg, nagyon gyakori a kisebb járványok kialakulása, időszakosan akár egész bölcsődék-óvodák néptelenedhetnek el miatta. Fokozottan kell ezért ilyenkor figyelni, hogy a kicsik ne rágcsálják-nyalogassák egymást, egymás cumiját, poharát, játékát. Ne ilyenkor tanítsuk meg őket puszit adni, és ne ez alatt a betegség alatt döntsünk úgy, hogy elég nagyok már ahhoz, hogy egyedül mossanak kezet. A gyerekkel együtt levő felnőttek is figyeljenek a kézmosásra, főleg pelenkacsere vagy biliztetés után dörzsöljék meg alaposan kezeiket szappanos vízben. A felnőttek se egyék meg, igyák meg a beteg gyerekek maradék ebédjét, teáját.

A kéz-láb-szájbetegségnek nevezett kórképet egy vírusfertőzés okozza. Amennyiben sikerül mindenféle trükkel elég folyadékot juttatni a fájós szájú beteg gyerek szervezetébe, néhány nap alatt megszabadulhatunk tőle.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek