A Babák bőrének ápolása

Az újszülött bőre nemcsak elképesztően puha, de egy egyedi és lényeges védőréteg is egyben, amely védelmet nyújt a külvilággal szemben. Fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, és az irritáló, mérgező és fertőző anyagokkal szembeni védelemben. A bőr szabályozza a baba belső hőmérsékletét is, és eszköz a világ felfedezésében az érintés révén. 

Az újszülött bőre különbözik a felnőttekétől, és különösen speciális ápolást igényel az első pillanatától kezdve. A felnőtt bőrrel összehasonlítva, az baba bőre:

- mintegy 31 %-kal vékonyabb

- hajlamosabb a kiszáradásra

- hajlamosabb az allergiára és az irritációra

- több vizet vesz fel, de gyorsabban is veszti el azt

Ezen okok miatt fontos, hogy lágy és gyengéd, speciálisan a kisbabákra kifejlesztett termékeket használjon, amikor a baba bőrét ápolja.

Ahogy a kisbaba növekszik, bőrápolási igényei is változnak az újszülöttkori igényekhez képest. Mivel egyre aktívabbá válik, csökken az esélye, hogy pont mögötte áll egy törlőkendővel, hogy megtisztítsa. Lassan elkezd egyedül enni - még egy lépés az önállóság felé vezető úton!

A kor előrehaladtával egyre gyakrabban mossa az arcát és a kezeit, ekkor ideje áttérni olyan termékek használatára, amelyek gyengéden megtartják a hidratáltságot és közben lágyan tisztítják a bőrét. Mindig használjon külön hidratálót a baba fürdetését követően, mivel bőrük gyorsan felveszi a vizet, de ugyanolyan gyorsan el is veszíti, így könyebben kiszáradhat.

A bababőr egészségének figyelésére jó módszer a masszírozás. Ez lehetővé teszi, hogy végig haladjon az egész felületen és ellenőrizze a bőrszárazságot, bőrpírt vagy kidörzsöléseket. De más előnye is van: ahogy a baba növekszik, fejlődik, a masszázs segíthet a fejlődési szakaszok közötti könnyebb átmenetben, emellett az érzelmi kötődés kialakulásában is segít. Számos mentális és fizikális előnyt jelent a cseperedő baba részére:

- Lecsillapítja, ha nyugtalan – a masszázsról kimutatták, hogy csökkenti a kortizol stressz hormon keringését a véráramban.

- Növeli a jóllét érzetét - a masszázsról kimutatták, hogy stimulálja az endorfint, ami javithatja a baba hangulatát.

- Könnyít a bélgázok eloszlatásán és székrekedésen, valamint a hasfájáson.

- Enyhíti a feszültséget, amit például a növekedés vagy a fogzás okozhat.

- Ellazítja és erősíti a kar- és lábizmait.

- Segít neki, hogy kialakíthasson önnel egy közeli és bizalmas kapcsolatot.

A babamasszázs a szülők részére is lehet nyugtató és lazító, tudva, hogy az érintése jó hatással van a babára, ami boldog és elégedett szülő érzését kelti önben. Ne feledje követni a baba jelzéseit, ami segít felismerni, hogy a pici élvezi-e a masszázst. Feltétlenül használjon olajat a masszázs könnyítésére. A baba masszírozása egy csodálatos módja a kötődésnek és segít a bőr egészségének megőrzésében.

A baba bőre gyorsan fog változni a növekedés évei során. Tehát kezdje már most megőrizni a baba bőrének egészségét egy egész életre.
Szerző:

Kapcsolódó cikkek