12 hasznos tanács óvodai beszoktatáshoz

Óvodába járni jó! Akkor is ha elsőre nehéznek tűnik a feladat. A gyermek érdekében azonban erőt kell venni magán a szülőnek. Így sokkal könnyebb lesz.

Lassan véget ér a nyár, kezdődnek a dolgos hétköznapok. Óvodaérett gyermekünket szemlélve, aggódva nézhetünk szembe a következő hetek ránk váró eseményeivel.

 1. Ha a nyár folyamán nem szakítottunk rá időt, még van néhány napunk, hogy rövidebb időre nagyszülőre, barátra bízzuk gyermekünket, segítve ezzel az elválás folyamatát.
 2. Mielőtt eljönne a beszoktatás ideje, sétáljunk el gyakran az intézmény előtt, próbáljunk időt szakítani, hogy csemeténk megismerkedhessen az óvó nénikkel, gondozónőkkel.
 3. Tegyük örömtelivé az óvodavárást! Hiszen csemeténk is bizalommal néz az óvodai napok elébe, ha a szülő nem aggodalmaskodik.
 4. Igyekezzünk az óvodai rendszerhez hasonló napirendet vinni a hétköznapokba, ne legyen ismeretlen gyermekünk számára a napi rutin.
 5. Segítsük gyermekünk önállósodási terveit!
 6. Az első hét első egy-két napján töltsük együtt az időt gyermekünkkel, játsszunk vele, ha távolodik tőlünk, hagyjuk elválni, de maradjunk ott, hogy a kicsi visszapillantva láthasson minket. A hét második felében fokozatosan vonjuk ki magunkat a játékból s már csak külső szemlélők maradjuk.
 7. A második héten, elkezdhetjük a fél órás – órás eltávozásokat. Mindig beszéljük meg vele, hogy most kicsit elmegyünk – elintézünk ezt-azt –, hiszen az a tudat adja a biztonságot, hogy a szülő vissza fog térni.
 8. Vigyünk be gyermekünknek alvótársat! A legjobb, ha a gyermek választja ki a plüsst, ezzel otthonosabbá, családiasabbá, biztonságot nyújtóvá tehetjük az óvodai légkört!
 9. Bármi kérdésünk van, forduljunk bizalommal a gondozókhoz!
 10. Amit soha nem szabad: ha azt ígértük gyermekünknek, hogy ebéd után érte megyünk, akkor ne játsszuk el a gyermek bizalmát! Illetve ha már egyszer elköszöntünk, akkor ne forduljunk vissza még egy utolsó puszira!
 11. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk az elválás tekintetében terhelhető és jól bírja a szoktatást, fel is gyorsíthatjuk a folyamatot. Ha visszahúzódóbb, félénkebb gyermekünk van legyünk türelmesek fő, hogy maradjunk nyugodtak, hagyjunk időt magunknak és gyermekünknek!
A legfontosabb: elválni először a szülőnek kell! Vagyis eleinte a szülő „szokik be” az óvodába, bölcsődébe, kezdetben bizony ez a legnehezebb. Ne lásson rajtunk bizonytalanságot, hiszen ha megérzi kétségeinket, benne is kételyek támadnak.
Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek