Új fogamzásgátlási lehetőségek férfiaknak

A férfiak számára eddig csak az óvszer és a sterilizáció biztosított széles körben elterjedt fogamzásgátlási lehetőséget. A tesztoszteron-injekció, a spermiumbénító tabletta, a hereultrahang és a genetikai vaszektómia azonban áttörést hozhatnak.

A tudósok a rendelkezésre álló alternatívák szegényessége miatt döntöttek újabb, kifejezetten férfiaknak szóló fogamzásgátlási módok kifejlesztése mellett. Bár a kondom elvileg 98 százalékos hatékonysággal alkalmazható, a nem megfelelő használat miatt mindössze az esetek 85 százalékában beszélhetünk teljes védelemről. A sterilizáció mint végleges megoldás lényegében csak a többgyermekes családapáknál jöhet szóba, a klasszikus női fogamzásgátló tabletta férfi változatának megalkotása pedig még várat magára.

Sokkal egyszerűbb egyetlen petesejtet kontrollálni, mint azt a százmillió spermiumot, amit a szervezet naponta termel” – indokolta a módszerek nemenkénti eltérését Peter Schlegel, a New York-i Cornell Egyetem professzora. „A hibalehetőség óriási, hiszen ha egyetlen spermium megmenekül, az a kezelés teljes kudarcát jelenti.

A következőkben bemutatjuk, milyen férfi fogamzásgátlási lehetőségeken fáradoznak jelenleg az orvosok.

A farizomba havonta adagolt tesztoszteron szabályozza a tüszőhormon termelődését és az LH-szintet, így képes ideiglenesen leállítani a spermiumok képződését. A tesztoszteron egyébként elengedhetetlen a spermiumok előállításához, ám ha a szervezet túl sokat érzékel belőle, blokkolja a folyamatot. Kínában egy kétéves vizsgálati szakasz során ezer férfi körében 95 százalékos hatékonyságot mutatott az eljárás. A normális spermiumszám hat hónapon belül két fő kivételével mindegyiküknél visszaállt. A lehetséges mellékhatások – úgymint a hangulatingadozás, a libidócsökkenés és az akné – ugyanakkor visszavethetik a módszer népszerűségét. Az injekció előreláthatólag öt éven belül elérhető lesz.

Brit kutatók olyan tabletta kifejlesztésén fáradoznak, amely megakadályozza, hogy az ejakulátummal spermiumok távozzanak. Alapanyagát olyan vérnyomás-szabályozók és antipszichotikumok vegyületei képezik, amelyeknél úgynevezett „száraz ejakulációs” mellékhatásról számoltak be a betegek. „2-4 órával az aktus előtt kell bevenni, de akár két nappal előtte is hatásos” – mondta John Guillebaud, a Londoni Egyetem professzora. Az alkalomszerűen is használható módszernek tíz éven belül jósolnak törzskönyvezési lehetőséget.

Negyedórányi fájdalommentes hereultrahangozással félévnyi terméktelenség érhető el. Az egyesült államokbeli Észak-Karolinai Egyetem munkatársai patkányoknál és majmoknál hatékonynak találták a megoldást, amellyel néhány napos különbséggel folytatott beavatkozás-sorozat esetén akár végleges sterilitás is elérhető. Biztató, hogy semmilyen hormonális mellékhatás nem merült föl eddig. A kutatás folytatódik, néhány éven belül elképzelhető az engedélyezés.

Az úgynevezett genetikai vaszektómia az egészséges spermiumok termelődéséhez szükséges Katnal1 nevű gén módosítását jelenti. Dr. Lee Smith, az Edinburghi Egyetem szakértője szerint a nem hormonális hatóanyagot tartalmazó injekció nem befolyásolná a spermiumok korai fejlődését, így nem állna fenn a végleges terméktelenség veszélye. A genetikai összetevők alkalmazására azonban még legalább egy évtizedet várni kell.

Szerző: Forrás: Medipress

Kapcsolódó cikkek