Szoptatás és munka? Nem zárják ki egymást

Egyre többen térnek vissza a munka világába még a tervezett szoptatási idő alatt. 

Első pillantásra nem tűnik egyszerű feladatnak, ám ekkor sem kell abbahagyni a pici anyatejes táplálását - ez „csupán” tervezés és logisztika kérdése. A pár hónap befektetett plusz energia pedig sokszorosan meghozza a gyümölcsét, hiszen az anyatejes táplálás a baba egész felnőttkori egészségére hatással van.

De milyen lehetőségek állnak a szoptatni és dolgozni is vágyó édesanya előtt?

A legfontosabb, hogy munkahely ebben a pár hónapos átmeneti időszakban támogatásáról biztosítsa a visszatérő kismamát, hiszen akár a rendszeres fejéshez, akár a közelben megoldott szoptatásokhoz rendszeres szünetekre van szükség. Természetesen a legideálisabb, ha a munkahelyünk közel van az otthonunkhoz vagy a bölcsihez, családi napközihez, ahol a picire munkaidő alatt vigyáznak. Ilyen esetben akár a cumisüvegre sem kell átszoktatni a kicsit, ha rendszeres időközönként szünetet tudunk tartani és meg tudjuk etetni.

A másik megoldás a rendszeres fejés, s a baba cumisüvegből való táplálása. Érdemes az átszoktatást pár héttel a munkába állás előtt megkezdeni, hogy a kicsinek legyen ideje hozzászokni az üveges tápláláshoz. Hétvégéken vagy szabadnapokon ugyanakkor ne féljünk visszatérni a hagyományos szoptatáshoz, jellemzően nem kell attól tartani, hogy a hétközben cumisüveget elfogadó baba pár nap szünettől majd újra elutasítja azt.

A rendszeres, körülbelül 3 óránkénti fejés biztosítja a megfelelő mennyiségű tejet, és megelőzhető a kellemetlen feszülés, vagy folyás. Ehhez nagyon fontos, hogy a munkahelyen legyen egy zárható, tiszta szoba, ahol a kismama nyugodtan tud rendszeresen fejni és tisztálkodni is. A fejések tervezése során célszerű kiszámítani, hogy a munkában töltött idő mellett mennyit vesz igénybe az oda és hazajutás. Így például 4 órás munkaidővel számolva elég a munkahelyen csak egyszer fejni, ám ha teljes munkaidőben térünk vissza, akár 3 fejésre is szükség lehet, ha félóra az út a munkahelyünkre.

Bár a rendszeres fejés csökkentheti az általában az első 12 hétben jelentkező mellgyulladás esélyét, fontos, hogy figyeljük oda testünk jelzéseire! A szoptatós édesanyáknak ugyanis mintegy harmadát érinti ez a probléma. A nagyon feszítő, gyulladt, fájdalmas érzést ne tekintsük a szoptatás szükségszerű, kellemetlen velejárójának. A szoptatni vágyó édesanyák mintegy 25%-a a mellgyulladás tünetei miatt hagyja abba a szoptatást, jellemzően a szülés utáni első három hónapban. Egy 2008-as spanyolországi kutatás szerint ugyanakkor a mellgyulladásra éppen az anyatejben rejlik a gyógyír: már a kezdeti tüneteken is segíthet az anyatejből izolált jótékony lactobacillus törzsek szedése, amelyek segíthetnek visszaállítani az anyatej mikroflórájának egyensúlyát.

Az anyatejes táplálás fontosságáról továbbiakat itt olvashatsz »» 

Szerző:

Kapcsolódó cikkek