Tudj meg többet – Apasági teszt a kismama véréből

Az új módszerrel egyrészt lehetővé válik az anya véréből megállapítani az apa személyét.

Tudósok egy csapata egy új, az eddiginél biztonságosabb és gyorsabb módszert dolgozott ki az eddig alkalmazott apasági tesztek helyett. Egy marylandi biotechnikai magáncégnél kifejlesztett új eljárás azt a kockázatos, invazív tesztet hivatott helyettesíteni, amit csak a terhesség későbbi szakaszában lehetett eddig elvégezni.

Amint arról dr. Ravinder Dhallan, a Ravgen Rt. alapítója és ügyvezetője beszámolt, az apa kilétének ismerete csökkenti az anya terhesség alatti stressz-szintjét, továbbá ha az anya biztos abban, hogy kinek a gyermekét hordja szíve alatt, felelősebb döntést tud hozni terhességével kapcsolatban.

Amint az a New England Journal of Medicine című lapban megjelent tanulmányból kiderül, az Egyesült Államokban a megerőszakolt nők öt százaléka esik teherbe, ami évente 32 000 nem kívánt terhességet eredményez. A jelenleg elérhető apasági tesztek során amniocentézist vagy chorionbiopsziát alkalmaznak az orvosok, melyek során a magzatvízből, illetve a méhlepényből vesznek mintát, ám mindkét eljárás a vetélés kockázatával járhat.

Az új módszerrel egyrészt lehetővé válik az anya véréből megállapítani az apa személyét, másrészt míg a hagyományos teszteket általában a terhesség 10-15. hete között végzik el, erre már jóval korábban sor kerülhet, ami azért fontos, mert az abortuszok többségére már a tizedik hét előtt sor kerül.

A kísérletek során harminc anyától vettek vért terhességük tizedik hetében, és az abban található magzati DNS alapján leszűrt eredményeket összevetették a születés után végzett DNS-tesztekkel. Az eredmények minden esetben egyezést mutattak, ami megerősítette az eljárás megbízhatóságát. Amint arról Dhallan beszámolt, a hozzá forduló nők negyede teljes mértékben az apasági teszt eredményétől teszi függővé, megtartja-e a gyermekét. Eddig már több mint kétszáz nőn végezte el az új eljárást, és ennek köszönhetően már sikerült egy magzati életet megmenteni.

Szerző: Forrás: Medipress

Kapcsolódó cikkek