Szigorodhat a webes gyerekzár – 1. rész

Az amerikai szövetségi szabályozó hatóságok több mint egy évtizede nem tapasztalt lépésre szánták el magukat a lehetséges internetes ártalmakkal szemben - a gyermekek védelmében.

Gyermekjogi képviselők szerint éppen olyan időben kerül sor az intézkedésre, amikor a nagyobb vállalatok, alkalmazásfejlesztők és az adatbányászat terén érdekelt cégek a szülők tudta – vagy figyelmeztetése – nélkül egyre gyűjtik az információkat a fiatal internethasználók online tevékenységéről. Egyes weboldalak és alkalmazások a gyermekek fotóit, az általuk használt mobileszközök cellainformációit is elraktározták – az ilyen adatok birtokában pedig beazonosítható a gyermek személye, illetve holléte.

Lemaradt a szabályozás a technológia mögött

Ezek legális adatgyűjtési formák ugyan, de a fejlődés iránya felkeltette a versenyfelügyelet szerepét is betöltő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission – FTC) illetékeseinek az aggodalmát. Olyannyira, hogy el is szánták magukat azoknak a szabályoknak a megreformálására, amelyek sok szakértő szerint nem voltak képesek lépést tartani a web robbanásszerű növekedésével, illetve olyan innovatív megoldások elterjedésével, mint amilyenek a mobilalkalmazások. Az új szabályok rövidesen elkészülnek.

Manapság szinte minden gyermek zsebében ott lapul már egy teljes értékű számítógép, és ezáltal a szülőknek sokkal nehezebb figyelemmel kísérniük, mit csinál a gyerekük online, kikkel kerül kapcsolatba, és milyen információkat oszt meg magáról” – magyarázza a testület lépésének indokait Mary K. Engle, az FTC hirdetési gyakorlattal foglalkozó igazgatója.

A fő gond szerinte az, hogy senkinek sincs tudomása arról, hogy mi is történik a gyerekekkel “online életükben“.

Szülői engedélyt a cookie-khoz!

A javasolt változtatások nagyban megnövelnék azt a követelményt, hogy a gyermekek által látogatott webhelyeknek szülői jóváhagyást kell szerezniük egyes – mostanság igen népszerű – technológiák alkalmazásához. Ilyen például azoknak a cookiek-nak az engedélyezése, amelyek révén nyomon követhetők a felhasználók webes tevékenységük teljes tartama alatt. A piaci szereplők szerint ugyanakkor félő, hogy a kiterjedt szabályozás olyan túlzott terhet róna a cégekre, amelyre válaszul csökkentenék a gyermekeknek szánt tartalmak kínálatát.

Vajon szükségünk van a törvény átfogó, nagymértékű megváltoztatására?” – tette fel a kérdést Mike Zaneis, az Interactive Advertising Bureau nevű ipari szövetség jogi képviselője, majd meg is válaszolta. – “Nincs! A jelenlegi nagyon jól működik.

A jelenleg hatályos szövetségi szabályozás, az 1998-as Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) a személyes adatok gyűjtésével kapcsolatban – amilyen például a telefonszám vagy a 13 év alattiak fizikai tartózkodási helye – előre megköveteli a szülői beleegyezést a gyermekek által látogatott webhelyek üzemeltetőitől.

A gyors technológiai fejlődés azonban meghaladta ezeket a szabályokat – állítják adatvédelmi jogászok. Szerintük napjainkban sok jó nevű vállalat és elemzőcég szakemberei gyűjtik és elemzik a fogyasztói tevékenységre jellemző információk széles körét. Az alkalmazott technikák némelyike valóban veszélyezteti a gyermekeket.

McDonald’s, Disney, Nickelodeon

Az FTC javaslatainak értelmében a 13 év alatti gyermekek saját magukról készült képeket is csak szülői beleegyezés esetén oszthatnának meg a világhálón. Azok a gyerekek például, akik ellátogatnak a McDonald’s HappyMeal.com oldalára, fényképüket feltöltve bohócfiguraként, Ronald McDonaldként láthatják viszont saját magukat. Emellett “főszereplői” lehetnek egy zenei videónak is: ebben az esetben feltöltött vagy a webkamerájuk által rögzített fotójuk táncoló rajzfilmfigurák arcává lényegül át.

Csakhogy gyermekjogi képviselők szerint a McDonald’s a képeket a nagyközönség számára hozzáférhető könyvtárakban tárolja, következésképpen bárki, akinek van internetkapcsolata, megtekintheti a fotók százait – közülük néhányon pizsamában, saját hálószobájukban láthatók a gyermekek.

Ide kapcsolódik az a panasz is, amelyet érdekképviseleti csoportok közösen nyújtottak be az FTC-hez. Ebben a McDonald’s mellett négy másik vállalatot is az 1998-as törvény megsértésével vádolnak, mondván: azok szülői beleegyezés nélkül gyűjtik össze a gyerekek e-mail-címeit. A panaszban nevesítik a HappyMeal.com-ot, amely arra biztatja a gyerekeket, hogy alkotásaikat osszák meg az oldalon úgy, hogy megadják barátaik keresztnevét és e-mail-címét.

Tisztességtelen és megtévesztő gyakorlat

Amikor a szülők tudomást szereznek róla, teljesen fel vannak háborodva, mert mindez a hátuk mögött történik, kihasználva a gyerekek naivitását.” – húzta alá Jennifer Harris, a panaszt benyújtó csoport egyik tagjának, a Yale Egyetem Rudd Center for Food Policy and Obesity nevű kutatóközpontjának marketingigazgatója. – “Ez nagyon tisztességtelen és megtévesztő gyakorlat, és aligha hihető, hogy szabad volna engedélyezni a cégek számára.

Danya Proud, a McDonald’s szóvivője e-mailben válaszolt a The New York Times megkeresésére. Mint írta, cége nagy hangsúlyt fektet a személyes adatok védelmére, beleértve a gyermekek online védelmét is, és ennek megfelelően a McDonald’s blokkolta is a nyílt hozzáférést a weboldal több könyvtárához.

Szerző: Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek