Stresszben az apák

Egy kisbaba születése az egész család, főleg a szülők addigi megszokott életét megváltoztatja. Időnként nehéz megbirkózni megszokott feladatokkal is, mint például a munka.

Kristóf levelet írt a szerkesztőségünkbe, hogy ha van valami ötletünk a problémájára, osszuk meg vele! Négy hónappal ezelőtt neki és feleségének gyermeke született és azóta, ha leül a számítógép elé, hogy némi plusz munkát végezzen, bűntudata támad, mind a felesége, mind pedig a gyermeke iránt. Igyekszik segíteni, teljes értékű szülőként jelen lenni, de családfenntartóként sokszor megelőzi a gondoskodást a munka elvégzése. Mint elmondta a stressz olyannyira úrrá lesz rajta, hogy munkavégzés közben nem tud koncentrálni, mert ez jár a fejében, de amikor a családja körében van, akkor pedig a munkán pörög az agya. Patt helyzet, amiből nem tudja, hogyan tudna kilábalni.

Réthy András pszichológus szerint, az első dolog, amit fel kell oldania magában egy szülőnek ilyenkor, az a bűntudat. Motiváló erőként nem probléma, ha jelen van az ember fejében, hogy a gyermekével is szeretne foglalkozni, gondoskodó támasza lenni a feleségének, hiszen ez segít nagyobb erővel elvégezni a pénzkereső tevékenységet, de nem szabad engedni, hogy a realitásérzékünket becsapják az érzelmeink. Tudatosítsuk a feladatainkat, készítsünk “to-do”-listát, osszuk be az időnket, akár óráról órára. Néhány hét feszesnek tűnő időbeosztásunk szokásunkká válik és rutinnal fogunk átevezni az üzleti feladatoktól a magánszféráig.

Minden esetben alkalmazkodni kell a baba és a mama szokásokhoz, táplálkozás, gondozás, ezek mind napi rutinfeladatok, szinte azonos időben, ezeket nem lehet felrúgni, mert a csecsemőt megviselik lelkileg, alvászavar, sőt némi gát is kialakulhat a pszichés fejlődésében, a rendszertelenség hatására.

Egy négy hónapos babának egy teljes nap távollét még nagyon hosszú idő. Amikor az apuka hazatér, ne kezdje rögtön robbanásszerű játékkal, inkább közelítsen óvatosan, halkan, bizalommal a gyermekéhez, hogy az felidézhesse magában az emlékét. Ha túl erős stimuláció éri a kisbabát, akár meg is ijedhet, ami szintén káros lehet a lelki fejlődésére. Nos, senki nem mondta, hogy apának lenni egyszerű, számtalan dologra kell figyelni, nehogy sérülés érje a gyerekünket.

Bár eleinte nehéz feladatnak tűnhet, érdemes megkeresni az arany középutat a munka és a szabadidő, illetve az anyagi boldogulás és a gondoskodás végletei között. Amikor a családdal vagyunk legyünk ott 100%-ban és fordítva, igyekezzünk úgy jelen lenni feleségünk, gyermekünk életében, hogy amikor dolgozunk, a munkánkat végezzük, akkor is teljes figyelemmel tudjunk dolgozni.

Szerző: Forrás: Trapphenci

Kapcsolódó cikkek