Strand vagy tópart?

Vízimádó szülőként viszonylag korán - az első nyáron - felmerül bennünk a kérdés, hogy ha vízpart, akkor strand, vagy inkább természetes víz, ami biztonságos kisbabánk számára? A vélemények épp annyira oszlanak meg ez ügyben, mint minden más tekintetében, amennyiben választásról van szó.

Ami biztos

Ötven pluszos naptej, úszópelus, textil etetőszék, sapka, eldobható előke. Ezek a legpraktikusabb kiegészítők a mindennapos kellékek mellett, amit be kell pakolnunk a strandtáskába, ha le akarunk menni bébinkkel a vízpartra.

Strand és fürdő pro, kispatak és tópart kontra

Városlakóként, vagy a számos vidéki termálforrások közelében felépült strandokhoz közel élve bizony nincs egyszerűbb, mint a napi rutint követően, vagy akár azt is beleiktatva kimenni a strandra. Számíthatunk rá, hogy lesznek még városi anyukák, akik szintén kint lesznek a csemetéikkel, így a társaság, a szocializáció szinte biztos.  A gyerekmedencénél, néhány strandon, élményfürdőben megtalálható tapasztalt animátorok segítik a kisgyermekes szülőket, hogy babájuk és ők nyugodtan élvezhessék a strandot. Természetes vízbe (tavak, tengerek) már fél éves kortól bevihetjük, ha nem túl hideg a víz, ezekben ugyanis nem szerezhet fertőzést. A babát egyáltalán nem zavarja a sós víz, csak 3-4 éves kortól szokta csípni a szemüket.

Akár már a néhány hónapos babát is elvihetjük magunkkal a strandra, pihengethet a babakocsiban, amíg a többiek pancsolnak, kitehetjük a takaróra játszani, semmi baja nem lesz. Ügyeljünk rá, hogy még félárnyékban is kenjük le baba naptejjel, mert az érzékeny bőre akár 10-15 perc alatt is leéghet. Gyógyfürdőben a 35 fok feletti hőmérsékletű, illetve az erősen kénes vizekbe ne vigyük be a babát és a kisgyermekeket sem 6 éves korig!

Természetesen, vízben!

Horvátország vagy Olaszország Bibione-nél, Lignanonál lévő, homokos, lassan mélyülő partszakaszai, itthon a Balaton déli partja, a gyenesdiási játékstrand gyönyörű környezettel várja a családokat, számtalan lehetőség közül választhatunk, ha természetes víz mellett szeretnénk pihenni. Természetesen a nagy folyóinkat, a sebesen hömpölygő vízfolyásainkat nem árt elkerülni, talán kisgyermekkel ezek a helyek – akár csak egy vadvízi evezés -, még nem élvezhetőek.

Elővigyázatosság

Ha a strand mellett döntünk, kérjünk nőgyógyászunktól fertőzés megelőzése érdekében kenőcsöt, használjunk fertőtlenítőt, gyakran mossunk kezet és ugyanezt utánozza le gyerekünk is. Ha természetes vízbe megyünk, először mindig menjünk be csak magunk a vízbe, hogy felmérjük a terepet, nincsenek-e éles kagylók, más tárgyak a vízben, amik esetleg fájdalmat vagy sérülést okozhatnak gyermekünknek.

… de minden körülmények között igyuk sok-sok folyadékot, együnk sok gyümölcsöt, kenjük a bőrünket magas fényvédőkrémmel! Élvezzük a nyarat!

Nehéz a döntés, mint mindig, strandra menjünk, vagy inkább a természetes vizeket részesítsük előnybe kisgyermekes szülőként? Megpróbálunk érvelni mindkettő mellett, de be kell látnunk, ebben is az ízlésünk dönt.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek