Pelenkacsere 1×1

A pelenkázás művészetét is tanulni kell. A 4 leggyakoribb kérdés és válasz kezdő anyukáknak. A csere gyakoriságától a szobatisztaságig.

1.    Milyen gyakran kell cserélni egy nap?
Nemcsak az újszülöttekre, hanem a nagyobbakra is érvényes, hogy lehetőség szerint azonnal kerüljenek tiszta pelenkába a kakilás vagy pisilés után. Mivel az újszülötteknél gyakrabban lesz szükség cserére, érdemes eldobható pelenkát vásárolni – biztos, hogy ezekből 5-8 is elfogy egy nap alatt.

2.    Vajon eleget pisil és kakil?
Ezt azért fontos tudni, mert a legjobban így mérhető le, hogy eleget iszik és eszik-e a pici.
A kicsik vizelete átlátszó vagy nagyon világossárga színű kell, hogy legyen. Emellett naponta 2-4 széklet is normális.
A negyedik hét után a kakik száma lecsökken, beáll a napi egyre, ez jelzi azt, hogy az emésztőrendszer kezd véglegesen kifejlődni. De nem is a mennyiség a mérvadó, inkább a szín és az állag. A túlságosan sötét vagy sárga, esetleg erős szagú vizelet gyanús lehet. Ha ehhez beesett szemek, hideg végtagok is társulnak, akkor fennállhat a dehidratáltság veszélye.

3.    Ha alszik, felébresszük-e a cseréhez?
Ilyenkor, vagy az éjszaka közepén, az általános szabály – miszerint minél hamarabb kell cserélni – néha felrúgható. Főleg ha a lefekvés előtt lecserélte a pelust, vagy extra nedvszívó kendővel látta el a kiságyat. Jó megoldás lehet az éjszakai pelenka is, amik állítólag nagyobb nedvszívó képességgel rendelkeznek, így nem lesz baj, ha csak pár órával később helyettesítik tisztával.

4.    Mikor jöhet a bili időszaka?
A szakértők elég szélesre szabják azt az időszakot, amikortól már bilire lehet szoktatni a kicsiket: 18 hónapos kortól egészen 3 éves korig. Nem szabad viszont elkapkodni, mert a szobatisztaság túl korai erőltetése, szorongást is okozhat. Inkább várják meg, amíg arra utaló jeleket látnak, hogy a kicsi készen áll az újításra. Ezek olyan mindennapi dolgok, mint például a járás, a futás, vagy, hogy a székletürítés beállt napi egy, kiszámítható időpontra.

Hazatérés a kórházból – általában ilyenkor szakad minden az újdonsült szülők nyakába. A pelenkázási rutin kialakításához is kell idő. Addig is itt vannak a válaszok a legalapvetőbb kérdésekre.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek