Paradicsomi állapotok

Legyen egészséges, vegyszermentes, bio… Mindannyian szeretnénk egészséges zöldségeket fogyasztani és adni gyermekeinknek.

Van egy remek megoldás, hogy biztosak lehessünk abban, hogy tényleg „bio” az, amit eszünk: termesszük mi magunk! Például koktélparadicsomot. Nem kell hozzá olyan sok dolog, csak: néhány paradicsommag koktélparadicsomokból, már kiürült és kimosott joghurtos vagy pudingos poharak, virágföld, víz, napfény és idő. Továbbá, ha palántáink növekedésnek indulnak – akkor virágkaró is, amit nagyszerűen lehet helyettesíteni kínai evőpálcikával. És ez az egész ráadásul nagyszerű mulatság a gyerekeknek is.

Bár a jelenlegi időjárás még nem indokolja, de ha saját kiskertet szeretnénk az erkélyünkre, akkor ideje megkezdeni az előkészületeket. A joghurt és puding úgyis elfogy, lesz pohár bőven, csak mossuk el őket. Ha van kedvenc koktélparadicsomunk, akkor szedjük ki a magokat, és papírszalvétán, papírkéztörlőn szárítsuk meg őket.

Amikor végre eljön a tavaszi idő, akkor elkezdhetjük az ültetést. A joghurtos poharakat félig töltsük meg virágfölddel, majd szórjunk bele 5-10 magot, fedjük be földdel, majd locsoljuk meg.

És várjunk. Minden nap. És locsoljuk meg. Minden másnap. Illetve amikor már beköszönt a kellemes tavaszi meleg és a palánták az ablakból kiköltöztek az erkélyre, akkor minden nap, lehetőleg akkor, amikor a nap már nem süt oda a nap.

Az ültetési és gondozási műveleteket, amelyek egy idő után már szokássá válnak, végezzük együtt a gyerekkel. Szívet melengető látvány, amikor hazatérve gyermekünk izgatottan szalad ki az erkélyre. Kigyúlt arccal nézi, hogy mennyit nőttek a palánták, megszámolja, hogy hány új kis paradicsom jelent meg, mennyit sárgultak, pirosodtak.

Sajátjának fogja érezni a jelenséget, a palánták gondozásával járó feladatot, és csodás élmény lesz számára, amikor látja, hogy fáradozása és gondoskodása eredményeképpen apró kicsi paradicsomok jelennek meg.

Egészen biztos, hogy sokkal szívesebben fogyasztja majd el a saját termesztésű zöldségeket – feltéve, ha nem nőnek annyira a szívéhez, hogy sajnálja őket megenni…

Ez esetben a paradicsom megszeretése későbbre marad, de egészen biztos, hogy a saját teremtmények gondozása örök élmény lesz.

Ha egészséges zöldségeket szeretnénk fogyasztani és a gyerekeknek is jó lenne izgalmas és hasznos programot nyújtani, akkor a közös ültetés erre pont megfelelő.
Szerző: HZsK

Kapcsolódó cikkek