Nyár, Szupernagyi nélkül

Ide s tova már egy hónapja tart a nyári szünet, de még hátravan másfél. Egyre több család küszködik azzal a problémával, hogy hol helyezzék el gyermekeiket, amíg a szülők dolgoznak. A régi időket idéző munkahelyi táborok már letűnőben vannak, ha el nem tűntek, az óvodai, iskolai táborok pedig lassan megfizethetetlenné válnak.

Pedig óvodai, iskolai táborból akad bőven: focitábor, judo tábor, kézműves tábor, nyelvi táborok, csak a jó ég tudja hány és hányféle módon tudnánk élményekben gazdag szünidőt kínálni gyermekeinknek. Tudnánk. Ha megfizethető lenne. Mert egy-egy heti tábor árát még kifizeti a szülő, de mihez kezd a hiányzó hetekkel, pláne több gyermek esetén? Rendszerint az iskolák által szervezett táborok jóval kedvezőbb áron elérhetőek, ez az összeg igény esetén önkormányzati támogatással még tovább csökkenthető. Sok intézmény kínál ottalvós táborozási lehetőségeket, amely sok gyermek számára nagyon izgalmas élmény. Táborozás esetén mindenképpen olyan megoldást válasszunk, ahol a táborvezető pedagógusokkal folyamatos és megnyugtató a kapcsolattartás.

Talán megoldható, hogy a jóravaló csemete 1-1 hetet szüleivel töltsön az irodában, végső megoldásként számba vehető az iskolai napközi is, amely a közhiedelemmel ellentétben nem olyan rossz alternatíva – ezek a napközbeni elfoglaltságot, gyermekfelügyeletet nyújtó önkormányzati megoldások napi étkezési díj megfizetésével biztosítanak ügyeleti elhelyezést – és nem kulccsal a gyermek nyakában kell naphosszat azon aggódniuk, vajon minden rendben van-e csemetével.

Amennyiben vannak megbízható barátok, rokonok, akiknek hasonló korú gyermekeik vannak, és hasonló problémákkal küzdenek, össze is foghatnak: két-három-négy gyerek már hasznosan tudja elszórakoztatni magát, tartalmas programokat lehet kitalálni, és így felosztva néhány hetet a szülők között, egy heti szabadsággal, akár három-négy hét szünidő is megoldható.

Merjenek tanácsot kérni az óvónőktől, tanároktól a nyári szünet megoldásában, kérdezgessék barátainkat, rokonainkat, hiszen nem egyedül állnak ilyen és hasonló problémákkal a nyár folyamán!

Egyre kevesebb nagyszülő tud gyermekfelügyelet terén „munkába állni”, hiszen a nyugdíjkorhatár felemelése miatt nekik is dolgozniuk kell, illetve a 35 év feletti gyermekvállalás pedig idősödő nagyszülőket is jelent, akiknek már nem olyan nagy vígasság egy izgő-mozgó gyermeket – vagy akár többet - naphosszat felügyelni, szórakoztatni.
Szerző: Gurabi Orsolya

Kapcsolódó cikkek