Ne hagyd magad félrevezetni, szoptass!

A legtöbb probléma a tej mennyisége miatti aggodalom miatt alakul ki, és ennek megoldásában sajnos sok esetben sem az orvos, sem a védőnő nem nyújt, a kismamának érdemes olyan csoportokhoz csatlakozni, ahol a szoptatás van a centrumban, elsajátíthatja így a megfelelő technikát és információkat tudhat meg a szoptatásról, annak hatásáról, illetve elmaradásának a következményeiről.

Sokan félnek attól, hogy kevés a tejük, ezért túl hamar elkezdik pótolni az anyatejet. Leggyakrabban a következő okok miatt szokták az anyukák, a védőnők azt sejteni, hogy nem elegendő az anyatej mennyisége, illetve nem elég tápláló:

Sírás közben, előtte és utána…

Ha a baba szoptatás közben sír, sokszor annyit jelent csupán, hogy hasgörcs kínozza, ilyenkor büfiztessük meg, masszírozzuk a hasát és, ha szemmel láthatóan megnyugodott folytassuk a szoptatást. Ha már evés előtt sír, mielőtt bekapná a mellett, akkor elképzelhető, hogy “cumizavarban” szenved, ha ugyanis a szopás mellett a babának adunk cumit, cumis üveget, esetleg bimbóvédőt használunk, megzavarhatja a szopási reflexeit, hiszen ezeknek az eszközöknek a használata más technikát igényelnek, mint az emlő. Érdekes módon, ha túl sok idő telik el két szoptatás között és a baba már túl éhes, akkor is előfordul, hogy nem akar enni. később, amikor már a fogak kezdenek nőni és fájdalmai vannak, szintén sztrájkolhat a szoptatás ellen… Legyünk türelmesek és kitartóak. Amennyiben szoptatás után sír a baba, leggyakrabban így jelzi, hogy jóllakott, de azért még szopizna kicsit, mert megnyugtatja, jót tesz a lelkének, ne aggasszon minket, hogy kezdetben akár egy órát is igénybe vesz a szoptatás, idővel rövidülni fognak az étkezések hosszai, adjunk meg mindent a gyermekünknek, amit kíván!

Aktívabban

Amint forogni, kúszni-mászni kezd a baba, a súlygyarapodás lelassul, alkalmanként viszont a helytelen mellre helyezési technika okozza a súlygyarapodás megállását: figyeljünk, hogy a baba jól kapja be a bimbót és hatékonyan tudjon szívni! Az éjszakánkénti felébredést eleinte valóban az okozza, hogy éhes a gyermekünk, viszont a harmadik hónaptól már hosszabb periódusokat át tudnak aludni, hiszen ekkorra gyomruk kitágult és több tápanyagot képesek felvenni, így hosszabb idő telik el, mire megéheznek. Számtalan más oka lehet annak, hogy felébrednek éjszaka: sok inger, mozgásfejlődés, szeparációs szorongás, fogzás, bármi miatt lehet éjszakai menet gyermekünkkel, érdemes ezt szem előtt tartani, ahelyett, hogy túltápláljuk a kicsit, vagy az anyatejet kevésnek ítéljük meg.

Mini hedonizmus

Amikor a másik mellre is szeretne rácuppanni a babánk, próbáljuk meg nem egyből áttenni, hogy a mell hátsó traktusából jövő, jóval táplálóbb tejhez is hozzájusson. Ez sűrűbb, zsírdúsabb – innen lehet felismerni. Ha eléggé kiszívta már az egyiket, nyugodtan kínáljuk meg a másikkal is, ha elfogadja, hadd érezze jól magát, ha nem, hát az sem baj.

Ha kevés…

Persze vannak esetek szép számmal, amikor az anyuka félelme valós és tényleg kevés a tej, illetve nem elég tápláló. Esetenként a szülést követően egyszerűen elmarad a tej belövellés, a mellek nem nőnek meg, hiába szoptatjuk helyesen, mégsem gyarapodik a baba súlya, elmarad a napi 5-6 pisis pelenka. Fontos, hogy mindig helyesen helyezzük mellünkre a gyermekünket, és egy nap, tehát 24 óra leforgása alatt tíz-tizenkettő alkalommal kerüljön az újszülött mellre és éjszaka is szoptassunk, de semmiképpen ne menetrend szerint, hanem ahogy igényli a gyermekünk. Ameddig lehetséges kerüljük a cumis üveg használatát, cumit ne is vásároljunk, hogy csak úgy hobbiból szopjon. A korai hozzátáplálás, az anya vagy a baba betegsége, dohányzás és alkoholfogyasztás is lehet oka annak, hogy kevés, nem megfelelő tápértékű a tejünk, ezekre szigorúan ügyeljünk.

Amennyiben elégszer tesszük mellünkre babánkat, akkor biztosan megfelelő lesz a tejtermelésünk, ha valamiért nem szopik a baba, akkor fejjük le a tejünket, hogy a termelődés folyamatossága ne szakadjon meg. Ezzel a módszerrel néhány, napig fenntartható a tejtermelést serkentő inger. Elterjedt, de egyáltalán nem helyes a menetrendszerinti szoptatás. Ne csak négy óránként adjunk neki húsz percet, hogy jóllakjon, jól érezze magát és megnyugodjon, ennél eleinte sokkal több időre van szükség és gyakrabban. A hasfájás is enyhíti a gyakori szoptatás és az anyatejtől elhízni sem lehet és természetesen elkényeztetett sem lesz az a csecsemő, akinek a ez a természetes igénye maximálisan ki van elégítve. A felsorolt jelenségekből arra következtetni, hogy keveset, rendszeresen kell szoptatni, tévedés. Ebben a kérdésben nyugodtan hagyatkozhatunk kisbabánkra, tökéletes vezetőnk lesz a szoptatás rögösnek tűnő csodálatos útján!

Túl korai pótlás

Gyermekünk fél éves koráig semmi másra nincs szüksége, mint anyatejre, amennyiben a táplálásáról van szó. Ha túl korán próbáljuk megismertetni gyermekünket zöldséggel, gyümölccsel, főzelékkel, de akár csak teával vagy vízzel, az csökkenti a tejtermelődést és a baba emésztőrendszerének sem tesz jót. Egy éves koráig gyermekünk legfőbb tápláléka legyen az anyatej!

A következő cikkünkben megnézzük, hogy milyen lelki okai lehetnek, annak, ha egy anya nem képes szoptatni a gyermekét.

Vannak olyan fizikai jelek, amelyeket a hagyomány szerint sok fiatal kismama úgy értelmez, hogy nem elég tápláló, nem elegendő mennyiségű a teje, de ez sokszor tévesen ítéltetik ezt meg. Lássuk, melyek azok a fizikai jelek, amelyek félrevezetőek és melyek a valódi tünetei annak, ha pótolni kell az anyatejet.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek