Kötődés a babához – az első napok jelentősége

A gyermek kötődési igénye anyjához biológiai gyökerekkel rendelkező jelenség. Ezzel az igénnyel együtt születünk, melynek minőségét a gyermek környezete, elsősorban az édesanyja befolyásolja. A biztonságos kötődés kialakulásának feltétele az anya érzékenysége, válaszkészsége. A szoptatás erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, elősegíti az anya-gyermek kötődés kialakulását.

A szoptatás pozitív élettani és lélektani hatással van az édesanyára, rajta keresztül pedig a gyermekre. A szoptató anyák vérnyomása alacsonyabb, fizikai és emocionális stresszre kevésbé reagálnak. A szoptató anyák jobban keresik gyermekük közelségét, mint nem szoptató társaik, az együtt töltött idő pedig válaszkészségüket növeli.

A kötődő nevelés olyan gyermeknevelési stílus, amely arra irányul, hogy a kisgyerek és a szülők között erős, érzelmileg stabil kötődés jöjjön létre. A kötődő nevelés alapelve, hogy a kisbaba és a növekvő kisgyerek érzelmi szükségletei éppen olyan fontosak, mint a testiek. A testkontaktusra, hordozásra, szeretgetésre irányuló igényt legalább annyira – ha nem jobban – fontos kielégíteni, mint megetetni a babát, ha éhes, fölöltöztetni, ha fázik. Csak így tud egészségesen fejlődni. Fontos, hogy születésétől kezdve odafigyeljünk a babára, merjük követni belső ritmusát, merjünk mindig válaszolni a hívására és kielégíteni a szükségleteit. Természetes, hogy a szülő karjaiban érzi magát jól és biztonságban. A testkontaktusigény a táplálkozási szükséglettel egyenrangú erősségű igénye a babának.

Természetesen nem csak szoptató édesanyák gyakorolhatják a kötődő nevelést. Ha egy édesanya bármilyen oknál fogva nem tud szoptatni, az nem jelenti azt, hogy nem alakíthat ki szoros és biztonságos kötődést a gyermekével. Ha igény szerint táplálja, hordozza, ha odafigyel rá és válaszol az igényeire, akkor ugyanúgy kialakul köztük is a stabil kötődés.

A kötődő nevelés nem tud egyetlen, mindenkire érvényes receptet kínálni. Arra biztatja a szülőket, hogy ismerjék meg a kisbabájukat, mert minden gyerek egyedi és megismételhetetlen. Ennek megfelelően minden gyereknél máskor és máskor jöhet el bizonyos korlátok felállításának időszaka, és ezek a korlátok is változhatnak az aktuális állapottól, helyzettől függően. Természetesen lehetnek olyan körülmények, amikor a szülő a legjobb szándéka ellenére sem valósulhat meg a gyerek szükségletei szerinti fizikai és szellemi együttlétük. Ez szintén nem zárja ki a biztos kötődés kialakulását, ha a szülő tisztában van ezzel az igénnyel, és a lehetőségeihez mérten igyekszik eleget tenni neki.

A szoptatás során felszabaduló oxitocin jelentős szerepet játszik az anyai viselkedés modulálásában, ezen túl stresszt csökkentő hatásáról is tudunk.  A szoptatás tehát nem „csak” az immunglobulinokkal ad többet, hanem egy nyugodtabb, pihentebb édesanyát is kap általa a baba. A kötődés kulcsmotívuma az anya megfelelő válaszkészsége, a szoptatás pedig – még ha áttételesen is – komoly szerepet játszik ebben.
Szerző: G.O., www.kotodes.hu, www.szoptatasportal.hu, www.lll.hu

Kapcsolódó cikkek