Kinek jár 2015-ben iskolakezdési támogatás?

Minden gyermekes családban elsődleges kérdés, amikor a lurkó eléri az iskoláskort: mikor kezdjék el beszerezni a szükséges dolgokat, mennyibe kerül majd a gyermek suliba indítása? Lássuk, kinek is jár 2015-ben az iskolakezdési támogatás.

Igen fontos kérdés a szülők számára, amikor gyermekük eléri az iskoláskort: mennyi pénzre lesz szükség ahhoz, hogy mindent beszerezzenek, ami kelleni fog, a könyvektől a tanszereken át a tornafelszerelésig?

Nos, 2015-ben lehetőség van arra, hogy a kezdetekhez pénzbeli segítséget kapjanak a családok. Kérdés azonban, hogy pontosan kiknek jár az iskolakezdési támogatás? Íme a válasz.

Az iskolakezdési támogatást kedvezményes adózással, utalvány formájában lehet adni, értéke 30. 450 forint per fő illetve per gyermek. A juttatást, melyet 35,7 százalékos adó terhel, a munkáltató adhatja és az adót is ő fizeti.

Ha a juttatás magasabb, mint 30.450 Ft, akkor a munkáltató részéről befizetendő adó 51, 17 százalékos. Akár mindkét szülő igénybe veheti a támogatást, gyermekenként legfeljebb 30.450 Ft értékben adható kedvezményesen.

Az utalványokat be lehet váltani a papír- és írószer boltokban, könyvesboltokban, szupermarketekben és hipermarketekben, ruházati- és sport boltokban.

Az utalványok érvényességi idejéről érdemes tudni, hogy a törvény rendelkezései szerint azokat a tanévkezdés előtt 60 nappal lehet elkezdeni beváltani, de érvényesek az év utolsó napjáig, azaz december 31-ig.

Ki veheti igénybe a juttatást?

A támogatást természetesen a szülő, illetve a gyám és a vele közös háztartásban élő házastárs veheti igénybe, aki családi pótlékra jogosult.

Ha a házastárs nem a vér szerinti szülője a gyermeknek, akkor is megkaphatja a juttatást.

Nem jár támogatás arra a gyermekre, aki már nem jogosult a családi pótlékra; akkor sem jár, ha a családi pótlékra jogosult szülőnek nem házastársa, hanem csak élettársa az érintett munkavállaló, vagy a szülők nem élnek egy háztartásban.

A félállásban dolgozó szülő szintén megkaphatja munkáltatójától a juttatást, amennyiben másik félállásában vagy saját vállalkozásában, mint személyesen közreműködő tag már kapott ilyet.

Az iskolakezdési támogatás azon gyerekek után kapható, akik általános- vagy középiskolai oktatásban vesznek részt Magyarországon, vagy más, az Európai Gazdasági Térséghez tartozó államban.

Ha igényeljük a támogatást, a részletekről érdemes érdeklődni a munkáltatónál. A munkavállalónak nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé, megfelel-e a feltételeknek (a személyi jövedelemadóról szóló törvények alapján), mert a munkáltató csak így tud élni az iskolakezdési támogatáson levő, kedvezményes adóterhekkel.

Az önkormányzatoknál lehet még érdeklődni arról, igényelhetünk-e gyermekvédelmi támogatást. Ez lehet pénzbeni vagy természetbeni hozzájárulás is, utóbbi keretében az érintettek tanszert, tankönyvet, beiskolázási támogatást kaphatnak.

Szerző: kadesz

Kapcsolódó cikkek