Készülődés a bölcsődébe! – Mire lesz szükségünk?

A nyár gyorsan telik a picik pedig olyan hamar felnőnek. Hiba, menthetetlenül itt a bölcsőde, óvoda és iskolaszezon. Mit érdemes a legkisebbeknek beszerezni?

A felszerelések közül a legfontosabb a váltóruha és a váltócipő. De ezt a nehéz időszakot nem lehet egyszerűen pár holmival könnyebbé tenni. Természetesen adott pár felszerelés, amit feltétlenül be kell szerezni, de a tárgyi felkészültség mellett sokkal fontosabb, hogy a szülők felkészüljenek lelkileg, hogy aztán a picik bölcsődébe való szoktatását könnyebben meg tudják oldani.

Mielőtt rátérnénk tehát a nélkülözhetetlen bölcsis eszközök listájára, néhány tippet sorra veszünk: ezek alkalmazásával nem lesz rémálom a reggeli bölcsődébe menés.

Fontos, hogy a lakóhelyünkhöz közel eső intézményt válasszunk, csakis olyat, ami szimpatikus. Az sem hátrány, ha csak kevés gyerek jár a kiszemelt helyre, mivel így több figyelem jut mindenkinek. A beszoktatás ideje alatt az anyukáknak tanácsos egy kis időt eltölteni a picikkel, esetleg együtt játszani a bölcsi falai között, de ha indulni kell, akkor fő a határozottság. Még akkor is, ha az anyukáknak a legszívszaggatóbb látvány otthagyni a maradásukért könyörgő piciket. Az otthoni ágynemű, vagy egy-egy játék könnyen átlendítheti őket a holtponton. Vagy bármi, ami az otthoni légkörre emlékezteti őket.

A praktikus dolgok közül szükség lesz egy hajlékony gumitalpú váltócipőre és kényelmes, pamut játszóruhára. Mivel az őszi időszak már hűvös lehet érdemes bent tartani egy extrapulóver és egy esőkabátot is. És, ami még fontosabb: váltóbugyira-gatyára is gondolni kell. Sok helyen tisztasági csomag van, vagy azt kérik, hogy a szülők minden hónapban vigyenek be vécépapírt, zsebkendőt, fogkrémet és szappant. Ha még nem szobatiszta a gyerek,akkor a szülők pelenkát és a törlőkendőt is készítsenek be.

Praktikus lehet egy úgynevezett ovis zsák beszerzése már a bölcsődében is, ebbe mindent könnyen be lehet zsúfolni, amire csak nap közben szüksége lehet a picinek.

Éles váltás az otthoni babusgatásból a bölcsődébe kerülni. Azon túl, hogy lelkileg támogatjuk csemeténket, pár kiegészítőre is szükség lesz, hogy megkönnyítsük a hozzászokás időszakát.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek