Június harmadik vasárnapja: közeleg az Apák napja

Az Anyák napjának általában nagyobb jelentőséget tulajdonítunk, mint az Apák napjának – pedig az édesapákat is régi szokás felköszönteni. E jeles nap június harmadik vasárnapja.

Ahogyan az Anyák napja, úgy az Apák napja sem minden alkalommal esik ugyanarra a napra: hazánkban június harmadik vasárnapja ez az ünnep.

Az Apák napja nem nyúlik vissza hosszú múltra: csupán a 20. század elejétől kezdték el megtartani, az Anyák napja párjaként alakult ki. Az édesapákat köszöntik, apaságukat ünneplik, de egyben megemlékeznek az idősebb – vagy már eltávozott – apákra is: nagypapákra, dédapákra is, akiknek szülői szerepe előtt szintén tisztelegnek.

A jeles napon az apák kapnak ajándékot gyermekeiktől, párjuktól, együtt ünnepel a család. Talán csak egy kedves gesztus, egy finom ebéd az ajándék, de szívhez szóló.

Nem mindenhol köszöntik az apákat ugyanabban az időpontban.

A nap megünneplésének kezdeményezője egy amerikai hölgy volt, Sonora Smart Dodd, aki Washington államban, Crestonban élt. Miután Anna Jarvis megalapította az Anyák napját, Sonora úgy gondolta, az édesapák sem maradhatnak köszöntés nélkül. Az ő édesapja komoly feladatot teljesített: háborús veteránként William Jackson Smart felnevelte egyedül hat gyermekét. Lánya emiatt is döntött úgy, hogy felveti az Anyák napja mellett az Apák napja megünneplését.

Eredetileg június 5-e, édesapja halálának évfordulója lett volna az Apák napja, de a szervezéshez nem volt elegendő az idő eddig a dátumig, így a jeles napnak végül június harmadik vasárnapját választották.

Ezen a napon emlékeznek meg az apákról és köszöntik őket ma is.

Az első Apák Napját a Washington állambeli Spokane-ben, 1910.június 19-én tartották. Szélesebb körű megismertetése és elterjesztése William Jennings Bryan, amerikai politikus és külügyminiszter nevéhez fűződik.

1916-ban még az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is megünnepelte a napot családjával.

Calvin Coolidge, szenátor, aki később Massachusetts állam republikánus kormányzója lett, 1924-ben felvetette: legyen nemzeti szabadnap az Apák napja. Valóban elismert ünnepnap 1972-ben lett – Richard Nixon-nak köszönhetően.

A katolikus egyház hagyományának megfelelően március 19-én ünnepli az Apák napját, Szent József napján. Ez számos országban világi ünnep.

Az Apák Napja magyarországi meghonosítását 1994-ben a Borsod megyei United Way kezdeményezte, mely mozgalmat indított Miskolcon.

Apák Napja alkalmából általában sokasodik a boltokban a különféle, férfiakat érdeklő árucikkek száma, hogy az ajándékozóknak legyen miből válogatni és az iskolások, óvodások is készülnek valamilyen meglepetéssel az édesapjuknak. Ám Magyarországon közel sincs akkora népszerűsége ennek a napnak, mint az Anyák napjának.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek