Ingyenes szolgáltatások gyermekes családoknak

GYES-menedzsment, várandósságra felkészítő szülőklub, család- és párterápia, fogyatékos családtaggal élő családokat segítő klub, egészségmegőrző foglalkozások, gyermek elsősegély-tanfolyam – csak néhány példa a november 7-én megnyitott budapesti Cserf-S Családi Erőforrás Segítő Központ ingyenes szolgáltatásaiból.

A Városligetben, a Hermina út 57. szám alatt megnyitott központ célja a családi életvezetés elősegítése, a családi élet és a munkavállalás összeegyeztetése, a közösségek erősítése. A programot a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete és a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány valósítja meg konzorciumi partnerségben, pályázati forrásból. A projektet támogatja a XIII. és XIV. Kerületi Önkormányzat. A kisgyermekes és gyereket tervező családokat támogató központ megnyitóján elhangzott, a házasságon alapuló családok aránya 70 százalék alá mérséklődött.

A központ megnyitóján Rozgonyi Zoltán, a XIV. kerület alpolgármestere kiemelte a Cserf-S fogyatékosokat támogató szerepét is. „A családokban felmerülő problémák a fogyatékkal élők problémája is. Zugló Önkormányzata büszke a projekt egyik konzorciumi partnerével, a VGYKE-vel való együttműködésre, és arra, hogy ez a projekt a kerületben valósul meg, hiszen a vakokat és gyengénlátókat támogató legtöbb intézmény Zuglóban található.”

„Emeli a kerületi polgárok életminőségét”

Karácsonyi Magdolna, a XIII. Kerületi Önkormányzat Szociális osztályának vezetője szerint a Családi Erőforrás Központ hiánypótló tevékenységet lát el, és példát mutat a közösségfejlesztésre. „A XIII. Kerületi Önkormányzat alapvető célként tűzte ki, hogy megteremti a családbarát település működésének feltételeit. Ebben szerepet kapott a családhoz, a gyermekekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulás javítása, a családi élettel kapcsolatos negatív jelenségekkel szembeni prevenció. Ennek egyik eszközének a helyi családok összefogását szolgáló programok, rendezvények szervezését jelölte meg, valamint a helyi közösségek szerveződésének segítését. Valljuk, hogy az önkormányzati feladatok ellátása akkor hatékonyabb, ha közös cél elfogadását követően alulról szerveződve épül fel. A projekt kitalálói és végrehajtói kimagasló szakmai eredményekkel bíró, elkötelezett munkatársakkal, szakemberekkel rendelkező civil szervezetek. Eddig is példát mutattak a közösségfejlesztésben. Részvételük biztosítéka annak, hogy a projekt eredményes lesz és a kerületi állampolgárok életminősége ezáltal is jobbá válik” – mondta megnyitó beszédében Karácsonyi Magdolna.

Látássérült mentorszülő hálózat alakul

A Cserf-S egyik különlegessége, hogy látássérült és más fogyatékos családtaggal élőket is várnak a központban tanácsadásra, segítségnyújtásra vagy csak egy beszélgetésre. Az integráció megvalósítására rendezvényeket és egy látássérült mentorszülő hálózatot is létrehoznak.

Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének elnöke elmondta, hogy látássérülteket segítő szervezetként a projektbe bekapcsolódva példát, értékeket, szakmai tapasztalatokat tudnak átadni a többségi társadalom tagjainak. „Gyakorló szülőkként rendszeresen egyedül maradunk a gyereknevelés, a családi élet szervezése és a családi konfliktusaink megoldása területén. Sokféle információ érkezik hozzánk, amelyek kipróbálására nincs idő, de gyakran minta sincs előttünk – vagy éppen nem akarjuk követni. Az egyes problémákkal különböző intézmények, szakterületek, szakmák foglalkoznak, különféle irányzatok, divatok mentén adva a tanácsot. Ezek között nehéz eligazodni. A Cserf-S-ben új szempontokat kapnak problémájuk értelmezéséhez, a megoldás kereséséhez a hozzánk fordulók.”

Hozzájárulni a családbarát szemlélethez

A felnőtt lakosság nagyobbik fele egyedülállóként, gyermektelenül, egyszülős vagy patchwork családban él. A családokon belül a házasságon alapuló családok aránya 70 százalék alá mérséklődött, az élettársi kapcsolatban élők és az egyszülős családok aránya 15 százalék fölé emelkedett.

A családi élettel járó kötelezettségek vállalására és teljesítésére egy életen át ma már kevesen képesek és/vagy hajlandóak” – emelte ki megnyitó beszédében Svéda Dóra, a Jól-Lét Alapítvány ügyvezető-helyettese. „Bár a családot és a gyermeket értéknek tekintjük, számos tény – a házasságkötések és a gyermekszületések számának csökkenése, a házasulási és gyermekvállalási kor kitolódása, a válások növekvő aránya – jelzi, sokan más életformát választanak. Indokoltnak látszik közelíteni a család- és gyermekbarát társadalom ideáját a valósághoz, változtatni a tradicionális családizmus elvárásként való megjelenítésén, hozzálátni a nők és férfiak életében bekövetkezett változásokból adódóan a kor követelményeinek megfelelően árnyalt családbarát szemlélet kialakításához, a valóságtól elszakadó patriarchális minták kommunikációjának megszüntetéséhez.”

Önkéntesek bevonásával megvalósuló program

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete a projektbe főként önkéntesek képzésével és a gyermekelsősegély oktatás nyújtásával kapcsolódik be. Varga Ágnes megbízott igazgató szerint a látszólag problémamentes családok is csak akkor képesek fennmaradni, ha megerősítést és figyelmet kapnak. „Ezért fontos, hogy képesek legyünk reagálni valódi igényeikre, válaszokat adni mindennapi küzdelmeikre. Az itt elinduló Családi Erőforrás Központ közvetlen célja gyermekvállalásra készülő párok és gyermekes családok számára nyújtandó segítő szolgáltatások biztosítása. E cél érdekében összpontosította most három civil szervezet meglévő erőforrásait, és bízunk benne, hogy az a program, ami itt meg fog valósulni, nemcsak az ide betérő családok életét, hanem szervezetünk munkáját is gazdagítani, színesíteni fogja” – mondta el Varga Ágnes.

A Cserf-S megnyitóján bemutatkoztak a közösségfejlesztő munkatársak is. A szülőklubban elsősorban a családtervezéssel kapcsolatos programok kapnak helyet, úgy mint a felkészülés a várandósságra, szülésfelkészítő, hordozókendős tanfolyam, szoptatási tanácsadás, csecsemőgondozási tanfolyam. A családi klubban családkonzultációt vehetnek igénybe az érdeklődők, önismereti és kommunikációs tréningen illetve Hellinger-féle családállításon vehetnek részt. Az életvezetési klub programjaiban a családi krízisek lehetőségeivel, a családon belüli konfliktusok kezelésével foglalkoznak.

Főbb témák: látássérült mentorszülő tréning és hálózat kialakítása, Kapcsolataink, a Női lélek, női utak tréningek.

Kapcsolódó rendezvények: Nevelés, nevelődés; Fogyatékosság és együttélés.

Az egészségfejlesztés középpontjában az egészségcentrikus szemlélet megerősítése áll, beleértve az egészséges táplálkozás, egészséges mozgás és a lelki egészség megerősítésének témáit is. Az esélyadó klubban sikeres modelleket mutatnak be a családi és munkahelyi élet összehangolására, és a leendő munkavállalók és munkaadók közti párbeszédet megerősítésére. Szolgáltatások: információnyújtás és tanácsadás munkajogi területen, munkakörelemzés, GYES-menedzsment, érzékenyítő program munkáltatók számára, A „másik fél” érzékenyítő program, apacsoport, munkaerő-piaci reintegrációt segítő tanfolyam.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt Közösségi feladatokhoz kapcsolódó munkaerő-piaci programok támogatása című, TÁMOP-5.5.1.B-11/1 „A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” című pályázatra. A pályázat keretében A Cserf-S Családi Erőforrás Segítő Központ 36.947.750,- Ft támogatást nyert a program megvalósítására.

A Cserf-S sikeres működtetése érdekében a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (cím: 1146 Budapest, Hermina út 57.) vezetésével a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete (cím: Budapest, Arany János u. 31.) és a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány (cím: 1114 Budapest, Károli Gáspár tér 2.) konzorciumi megállapodást kötött.

Szerző: Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek