Hogyan takarítsunk a kisbaba mellett?

Egy apró gyermek ellátása teljes embert kíván, gyakorlatilag 0-24 órában. Az újdonsült anyuka az első időszakban azt sem tudja, hova kapjon előbb, nem hogy még a háztartást is tökéletesen ellássa. Hogyan takaríthatunk rendszeresen a baba mellett?

Amikor egy kisgyermek megszületik, mindenben a szüleire van utalva. Az édesanyja táplálja, vele van egész nap. Ideális esetben mindkét szülő a babához éjszaka, pelenkázza, megoldja, ha van valami gondja.

Ám az anyukát egy idő után igencsak stresszeli, hogy miközben sok esetben erején felül, kevés alvással igyekszik ellátni minden feladatot a gyermek körül, látja „szaladni a lakást”, vagyis állni a port, a koszt, a rendetlenséget, amit egyszerűen nincs elég ideje – és energiája – feltakarítani.

Kiborulni ebben az időszakban ezen felesleges. Mindenki tisztában van azzal, hogy nem a takarítás a leglényegesebb ilyenkor az életünkben. Egy kis türelemre van szükség: amint szép lassan kialakul a napirend, lesz idő arra is, hogy takarítsunk, ha nem is mindent intézünk el egyszerre.

Addig érdemes megkérni az apukát, a nagyszülőket vagy valakit, hogy egyszer-kétszer tegye ezt meg helyettünk.

A kisbabát nem kell álladóan figyelni és őrizni – különösen, amikor alszik. Ilyenkor van magunkra is egy kis időnk és kisebb részletekben elvégezhetjük a házimunkát.

Reggeli után például be lehet fektetni a kiságyba a babát nézelődni, a konyhában ez idő alatt rendet lehet rakni. Következhet egy kis játék, majd le lehet tenni a kisbabát a játszószőnyegre és közben rendezgetni a szobát is.

Ki lehet használni azokat az időszakokat, amikor a kisbaba sokat alszik – és egy apró gyermeknél ez általában jellemző.

Természetesen a porszívózást akkor végezhetjük, ha ébren van a pici – érdemes az ébredése után. Legjobb, ha a porszívózás idején a gyermekre az apukája felügyel.

A konyhában a pici gyermek jól megvan a hordozóban vagy a pihenőszékben. A kiságyban sem lesz azonban semmi baja - nem is kell folyamatosan foglalkoznunk vele, maga is elszórakozhat önállóan. Ha ezt megszokja, abból később sokat profitálhatunk.

Érdemes a csecsemőt hozzászoktatni, hogy kicsit egyedül is legyen, akkor később sem várja majd el, hogy folyamatosan a közelében legyünk.

A megfelelő napirend kialakítása mellett a gyermek önálló foglalatosságokra, játékra szoktatása ajánlott, mert így sokkal könnyebb dolgunk lesz újdonsült anyukaként.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek