Hogyan szoktassuk a gyermeket bölcsődébe?

Noha még bőven tombol a nyár, a szeptemberrel a bölcsőde ideje is közeledni kezd – ez érthető módon kissé (gyomor)szorult helyzetbe hozza a szülőt. Úgy érzi, sem ő, sem a gyermek nincs lelkileg készen a bölcsire. Hogyan lehetne mégis felkészülni erre?

 

Régen kevésbé volt jellemző, hogy az édesanyák közül szinte mindegyik dolgozott és fel sem merült, hogy nem lesz, aki gondját viselje a csöppségnek. Manapság azonban más a helyzet, kétkeresős a családmodell, így számos szülő kerül abba a helyzetbe, hogy a gyermeket korán mások felügyeletére kell bíznia.

A babákat már féléves koruktól fogadják a bölcsődék, a szülők többsége azonban megvárja, hogy a pici betöltse az első életévét.

Valóban tudatosan kell készülni a gyermek bölcsibe adására, mert ez a szülőt és a babát egyaránt megviselheti. Különösen, hogy ebben a korban a kicsi fokozottan érzékeny az édesanyja érzéseire.

Hogyan is kezdjünk hozzá?

1.Mielőtt elkezdjük beszoktatni kisgyermekünket a bölcsődébe, tegyünk ehhez előkészületeket otthon.

Nagyon fontos, hogy a bölcsibe indulást megelőző hetekben ne történjen a gyermek környezetében lényeges változás, hiszen az az egy közelgő is bőven elég lesz számára. Ne ilyenkor rendezzük például át a szobáját, változassuk meg teljes környezetét – például költözéssel -, és arra is figyeljünk oda, hogy ne egyik napról a másikra szembesítsük a gyermeket azzal: mostmár nem fogjuk napközben is szoptatni.

Ehhez fokozatosan kell haladni az elválasztással, a bölcsődébe szoktatást megelőzően – így amikor valóban odakerül a gyermek, már megszokja, hogy szoptatni csak reggel és este fogjuk, vagy teljesen áttérünk a cumisüvegre. A gyermek napközben kaphat egyéb ételt.

Ugyanakkor, ha nem szeretnénk abbahagyni a szoptatást, sőt, azt akár a baba 2 éves koráig is végeznénk, a bölcsődei időszakot hozzátáplálással oldjuk meg: amíg a gyermek eléri a nyolchónapos kort, először mindig szoptassuk, majd adjunk neki más ételt is. Nagyon fontos ugyanis, hogy megegye, amit kínálnak neki, mire bölcsődébe kerül - és ez ne kötődjön az édesanyja jelenlétéhez.

Az ételekről és az italokról érdemes felvilágosítást kérni a bölcsődében, de általában két félét készítenek a gyerekeknek, a kicsik számára pépes ételt, a nagyobbacskáknak pedig darabosat.

2.Érdemes a szabadság alatt elkezdeni a beszoktatást.

Legcélszerűbb, ha a szabadságunk alatt visszük először bölcsődébe a babát. Vagy ha lehet, úgy oldjuk meg a dolgot, hogy még ne járjunk munkába, amikor a kicsi első napjait, 1-2 hetét tölti a bölcsiben. Ilyen módon ugyanis, ha bármi gond van, azonnal indulhatunk és nem kell az amúgy is stresszes, munkahelyi újra beilleszkedés időszakát még azzal nehezítenünk, hogy folyton a gyermekért aggódunk. Sokkal könnyebb lesz a dolgunk, ha a baba már megszokta a bölcsit és ezután állunk ismét munkába.

3.Ne lepődjünk meg a betegeskedésen

A bölcsődében a gyerekek többsége elkap valamit a társaitól, ezért szinte menetrendszerű, hogy időről-időre prüszkölve és köhécselve kerül haza. Ez is egy olyan nehézség, amit egyszerűbb kezelni az elején, ha éppen szabadságon vagy még munkába állás előtt van a szülő és meg tudja oldani gyorsan az ilyen jellegű, kezdeti problémákat is.

Igyekezzünk addig is a baba immunrendszerét kicsit megerősíteni, hogy ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben: ha sok zöldséget és gyümölcsöt kap, az általában segít. A természetes védekezőképesség fejlesztése érdekében célszerű lehet a pro- és prebiotikum szedése is.

Fontos tudnunk: arra számítanunk kell, hogy a bölcsőde hatására megváltozhat a gyermekünk eddigi viselkedése. Lehetséges, hogy míg eddig nem volt kimondottan „anyás”, most azzá válik, vagy féktelennek tűnő energiával éli ki magát otthon esténként, hiszen a bölcsiben visszafogottnak kell lennie. Ezek azonban természetesen velejárói ennek az időszaknak, amelyet érdemes türelemmel kezelni.

Szerző: kadesz

Kapcsolódó cikkek