Hogyan robbantsuk ki a gyereket a számítógép elől?

Nem könnyű kérdés a fenti a számítógép korában. Mivel a felnőttek is sok időt töltenek a laptop vagy egyéb technikai kütyük előtt, a gyermeket sem egyszerű elszakítani tőle. Márpedig nyár van, kint lenne a helye a szabadban!

A lurkóknak, ahogyan régen, a kültéri elfoglaltságok lennének a legmegfelelőbbek a tavaszi, nyári, őszi időszakban. Amikor a téli fagy már nem kényszerít arra, hogy a négy fal között találjunk ki szórakozást, élni kell a lehetőséggel. Az üde, zöld természetben, a játszótereken, parkokban, a saját kertben számos módon játszhat a gyermek kortársaival vagy akár egyedül is.

Sajnos azonban manapság sok csemete nem szívesen válik meg kedvenc számítógépes játékától. Miközben értjük a helyzetet, elfogadni nem szabad, hogy a lurkó a gép előtt üljön egész nap. Persze, csendben van, elszórakozik maga. De nem az a cél, hogy ne jusson ki a szabadba és a kellemes, nyári időszakot is a lakásban, házban ülve töltse.

Hogy mit lehet csinálni helyette? Nos, olykor elég csak visszaemlékeznünk arra, vajon nekünk mi okozott örömöt gyermekkorunkban. Biciklizni szinte minden gyerek szeret. Csinálhatunk közös programokat, akár este is, melyek mozgással járnak. Hívjuk magunkkal futni, bringázni, menjünk hétvégén a közelbe túrázni egyet. A vízpart leginkább a szülők szabadnapján jöhet szóba, de ilyenkor, ha csak egy-egy délutánra is, nyugodtan menjünk el egyet közösen csobbanni!

A szabad tér számos mulatságos szórakozáshoz nyújt terepet. Ma is szeretnek bújócskázni, fogócskázni a gyerekek, vagy olyan játékokba részt venni, amelyhez többen kellenek (pl. Adj, király, katonát!)

A labdajátékok sem mentek ki a divatból. Focizni, tollaslabdázni, asztaliteniszezni szinte minden gyermek szeret, ha van hozzá tér és lehetőség, mindenképp ajánljuk nekik ezeket.

Kertben és lakásban egyaránt találhat foglalatosságot magának a gyermek – ma is! – a babákkal, kisautókkal, építőkockákkal. A kislányok főzést játszanak a játékkonyhában, törődnek a babájukkal vagy plüssállataikkal. A szituációs játékok nem veszítettek jelentőségükből, sőt. Az építőkockák vagy fajátékok mindkét nem számára tökéletes készségfejlesztők, szórakozásnak pedig kiválóak. Még a felnőttek is szívesen leülnek építeni, nemhogy a lurkók.

A társasjátékozás sem hiányozhat a „repertoárból”. Manapság sokkal többféle játék áll rendelkezésünkre, mint akár csak 10 évvel ezelőtt – és már azokkal is remekül megvolt a család.

Szánjunk időt az együtt töltött, kellemes estékre, egy asztal körül ülve, némi rágcsálnivalóval és itallal körülvéve és nagyokat nevetve!

Szerző: kadesz

Kapcsolódó cikkek